Premierul grec Alexis Tsipras are a doua întâlnire în ultimele cinci zile cu Angela Merkel, omologul său german, la Berlin. O primă acţiune la începutul unei săptămâni care poate fi decisivă pentru viitorul Greciei în zona euro.
Guvernul de la Atena trebuie să prezinte măsurile pe care intenţionează să le ia pentru a primi ajutorul financiar necesar pentru a ţine ţara pe linia de plutire. Între timp, autorităţile de la Atena se străduiesc să găsească fonduri pentru rambursarea unor datorii de peste 2 miliarde de euro scadente la finele săptămânii, precum şi pentru plata, până la sfârşitul lunii, a salariilor şi pensiilor din sectorul public.
Vineri, în urma Consiliului European, cancelarul Merkel a anunţat că Grecia va trimite cât mai curând creditorilor internaţionali lista cu reforme concrete.
Propunerile de reformă trebuie să fie mai precise decât cele trimise anterior şi să prezinte modul în care guvernul de la Atena vrea să atingă obiectivele convenite cu creditorii în cadrul acordului pentru pachetul de bailout, a precizat cancelarul.
Alexis Tsipras a trimis o scrisoare Berlinului
Întâlnirea de la Berlin, dar mai ales cea de la Consiliul European de săptămâna trecută, a fost precedată de o scrisoare pe care premierul grec i-a trimis-o cancelarului german. Acesta a avertizat că Greciei îi va fi „imposibil” să returneze creditorilor sumele pe care trebuie să le achite în următoarele câteva săptămâni, dacă UE nu îi va acorda niciun fel de asistenţă financiară pe termen scurt.
În scrisoarea datând din 15 martie, despre care scrie Financial Times, Alexis Tsipras arată că guvernul său va fi obligat să aleagă între achitarea tranşelor din împrumutul luat în 2010 de la creditorii internaţionali şi continuarea cheltuielilor sociale.
Premierul grec acuză Banca Centrală Europeană (BCE) că a limitat capacitatea Greciei de a emite obligaţiuni pe termen scurt, precum şi autorităţile care supraveghează programul de bailout încheiat în urmă cu cinci ani pentru că refuză să acorde ultima tranşă din împrumutul de 240 de miliarde de euro.
„Deoarece Grecia nu are acces pe pieţele financiare, şi având în vedere creşterile în decursul primăverii şi verii a obligaţiilor pe care le avem pentru plata datoriei… trebuie să fie clar că restricţiile speciale ale BCE, combinate cu întârzieri ale acordării unor noi tranşe din pachetul de bailout fac imposibilă pentru orice guvern achitarea datoriei”, se arată în scrisoare.
O vizită bilaterală, într-un context tensionat al relaţiilor greco-germane
Vizita de la Berlin este, aşa cum au prezentat-o ambii premieri, una bilaterală, aşa cum Alexis Tsipras a făcut şi în alte capitale. Se sugerează, parcă, să se facă abstracţie de statutul Berlinului de cel mai mare creditor al Greciei.
Vor fi discuţii lipsite de presiunea negocierilor, Berlinul nu se aşteaptă la lista de reforme, iar Angela Merkel a afirmat că, în ciuda faptului că vrea să păstreze integritatea zonei euro, nu va negocia doar ea singură cu premierul grec.
Mult-aşteptata listă cu reforme ar putea fi, în schimb, discutată, dacă este prezentată până atunci, de către miniştrii de Finanţe ai ţărilor zonei euro chiar la reuniunea de vineri, 27 martie.
În ultima lună, spiritele s-au încins între Berlin şi Atena, în condiţiile în care autorităţile din Grecia s-au plâns de comportamentul şi atitudinea ministrului de Finanţe german Wolfgang Schauble.
De cealaltă parte, un post de televiziune german a prezentat un discurs din urmă cu doi ani al ministrului de Finanţe grec, critic la adresa Germaniei, şi a trucat imaginile arătându-l pe ministru făcând un gest obscent la adresa Germaniei. Ministrul grec a negat cu vehemenţă că ar fi făcut un asemenea gest, iar producătorul emisunii a recunoscut ulterior că imaginile au fost prelucrate.
Întâlnirea celor doi lideri începe la ora 18.00 (ora României).