20 februarie, 2020

Banca Naţională a României a anunţat, joi,  o medie a cursului monedei unice de 4,7834 lei/ euro, valoare care nu este numai un nou maxim istoric de depreciere, dar și un salt semnficitaiv față de nivelul de 4,78, care părea apărat cu insistență de intervențiile în piață ale băncii centrale.

Miercuri media BNR a fost de 4,7789 lei / euro, după încă un test al pragului la 4,78, marți.

Estimările trec de 4,88 lei/ euro

Media estimărilor analiștilor CFA® România privind cursul EUR/RON pentru următoarele 12 luni s-a ridicat la 4,8823 lei /euro, în ianuarie 2020, foarte aproape de estimarea cea mai drastică prognoză de până acum, de 4,8884 lei/euro, emisă în ianuarie 2019, după şocul OUG 114.


Piața a testat de mai multe ori în ultimele luni rezistența nivelului de 4,78 lei / euro, dar de fiecare dată cotațiile au revenit, inclusiv a doua zi după 21 noiembrie, când s-a înregistrat cea mai recentă valoarea record, la 4,7808 lei  / euro.

Deficite mari, depreciere inevitabilă

Banca Națională a vândut miliarde de euro anul trecut pentru a bloca eventualele speculații în piață a slăbiciunii monedei naționale, accentuată de marile deficte bugetar, comercial și de cont curent ale țării.

(Citiți și: „Rezervele valutare au scăzut cu peste un miliard de euro în noiembrie”)

Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu aproape 891 de milioane de euro numai în decembrie, cu peste un miliard de euro în noiembrie şi cu 515 milioane de euro în octombrie, când a devenit clar pentru analiştii de piaţă că deficitul bugetar se va situa mult peste pragul maxim de 3% stabilit de tratatele europene.

„Nu ne putem bate cu fundamentele economice, mai ales că acestea sunt exprimate de curs. Dacă ai probleme cu deficitul de cont curent, trebuie să te adresezi (acestora), cu atrageri de capital, cu fondurile europene care stau gratis să intre și nu intra, cu stimularea exporturilor”, spunea guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, încă din noiembrie 2017.


Și, chiar din toamna anului 2017, BNR a relaxatr politica de curs, admințând că este nevoie de o depreciere graduală, pentru a face față deficitelor.

„Avem politici prociclice de stimulare a excedentului de creştere de cerere agregată, ceea ce explică în bună măsură deficitul balanţei comerciale, a deficitului de cont curent şi presiunile pe cursul valutar”, acuza atunci Mugur Isărescu, în debutul unei confruntări cu conducerea politică a țării, care avea să dureze încă doi ani.

Şi dolarul s-a apreciat joi, la 4,307 lei.

Știre în curs de actualizare

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: