11 aprilie, 2018

Câștigul salarial mediu brut anunțat de INS pentru luna februarie 2018 a fost de 4.128 lei, cu 0,4% mai mic faţă cel din luna precedentă. Oarecum paradoxal, câştigul salarial mediu nominal net a crescut uşor (+0,1%), până la 2.487 lei, consecinţă a modificării structurii veniturilor asimilate celor băneşti şi incluse în câştigul salarial.

În termeni reali (ajustat cu inflaţia consemnată), puterea de cumpărare a salariului mediu a scăzut cu 0,2% faţă de luna ianuarie 2018. Totodată, salariul real de referinţă (puterea de cumpărare a banilor încasaţi exprimată ca indice raportat la cea din octombrie 1990) a coborât faţă de luna anterioară , de la 180,9% până la 180,6%.


Câștigul salarial mediu net s-a păstrat la aproximativ 533 euro la cursul din la cursul mediu de schimb din martie 2018 (luna de încasare efectivă a banilor), valoare aproape identică cu cea din luna noiembrie 2017 ( când nu s-au produs variaţii sezoniere importante din primele de final de an). Practic, salariile în euro staţionează pe acelaşi palier de aproape jumătate de an.

După ce a coborât în luna ianuarie la minimul ultimilor ani (doar +3,5%) avansul puterii de cumpărare faţă de aceeaşi lună a anului anterior a revenit la o valoare mai apropiată de cea a creşterii economice, mult ritmurile consemnate pe parcursul lui 2017. Explicaţia nu vine atât din scăderea ritmului majorărilor nominale de salarii (+11,2%) cât din creşterea semnificativă a valorii indicelui de inflaţie (4,72%).

Menţionăm că valorile în euro pcs exprimă puterea de cumpărare a salariilor din România la preţurile medii din UE, ceea ce asigură comparabilitatea tehnică din punct de vedere al nivelului de trai.


Altfel spus, 533 euro câştigaţi în ţară echivalează cu 1.063 euro câştigaţi într-o ţară occidentală unde preţurile sunt la nivelul mediu din UE (cea mai apropiată de această situaţie ar fi Italia).

Salariile din economia națională se întorc la realitatea creşterii economice

Începutul anului 2018 a adus inevitabila apropiere a creşterii salariilor în termeni reali de avansul PIB ( reaşezat recent la 6,9% pentru anul 2017). Excepţia o constituie construcţiile din motive legate de sezonalitatea activităţii şi aducerea salariilor spre nivelul impus prin noile reglementări legale. De reţinut, activităţile auxiliare producţiei propriu-zise au beneficiat într-o măsură ceva mai mare de majorarea retribuţiilor.

Fapt îmbucurător într-o anumită măsură, cresterea din industria prelucrătoare, în februarie a urcat uşor peste media creșterii pe economie şi a fost, deloc întâmplător, cea mai apropiată de valoarea creşterii PIB ( ambele în termeni reali). După bonusurile încasate la confluenţa anilor, sectorul de intermedieri financiare şi asigurări a revenit la un ritm modic de creştere a veniturilor.

De remarcat, cele mai mari creşteri procentuale ale veniturilor din sectorul bugetar au fost consemnate în administraţia publică. Respectiv 15,6% în termeni nominali şi 10,4% în termeni reali, urmare a posibilităţii de majorare autonomă a salariilor la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale dar şi a creşterilor la nivel central.

Contrar discursului public şi în contracurent cu aşteptările create în rândul unor categorii de angajaţi la stat care grupează peste o jumătate de milion de persoane, sănătatea şi învăţământul s-au văzut puse în februarie 2018 în postura de „Cenuşărese” ale creşterii economice. Mai mult, cadrele didactice şi personalul auxiliar au „reuşit” contraperformanţa de a trece din nou sub media pe economie.

(Citiți și: ”Răspuns haotic al ministrului Muncii referitor la scăderea salariilor din luna februarie ”)

Industria prelucrătoare şi transporturile sunt singurele domenii, altminteri situate sub media pe economie ca valoare de plată, în care creşterile puterii de cumpărare apar justificate în raport cu rezultatul economic pe 2017. Cu precizarea că industria prelucrătare tot nu a depăşit pragul critic de 90% din media pe economia naţională, şi acesta mult sub pratica europeană.

Aceste evoluţii explică în mare măsură protestele din aceste domenii şi vor fi remediate pe măsură ce vor intra în vigoare măsuri de ajustare a creşterilor salariale (mai rapid pentru sectorul sanitar), dar efectele se vor vedea de-abia în datele pentru luna martie, cu efect în aprilie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: