8 iulie, 2019

Salariile din companiile cu capital autohton continuă să crească, pe măsură ce deficitul de personal se accentuează, însă rămân în continuare la jumătatea mediei celor din firmele străine, arată o analiză realizată de Syndex România.

Mai jos, un tablou comparativ al combinației de indicatori dintre cele două capitaluri.


Parametrii economici:

Fluxul total al investițiilor străine directe a crescut cu 4% în 2018, în cea mai mare parte datorită creșterii creditelor noi intragrup de la 829 de milioane euro în 2017 la un miliard euro în 2018, în timp ce aporturile la capitalurile proprii s-au menținut la patru miliarde euro.

Soldul total al investițiilor străine directe (ISD) a ajuns astfel la 82 de miliarde euro, dintre care aproximativ  o treime sunt în industria prelucrătoare:

  • soldul ISD în industria prelucrătoare ajunsese la 24,3 miliarde euro în 2017, în creștere cu 1,8 miliarde euro față de 2016
  • industria auto continuă să atragă cele mai multe investiții, soldul ISD crescând cu 900 de milioane euro în 2017 față de 2016 și cu 3,5 miliarde euro față de 2008
  • investițiile străine par să crească din nou în metalurgie (+300 milioane euro în 2017, ceea ce nu anulează însă balanța negativă față de 2008, acum situată la -100 milioane euro)
  • construcțiile și tranzacțiile imobiliare precum și comerțul continuă să atragă fluxuri importante de investiții, 2017 aducând un oarecare reviriment și în sectorul intermedierilor financiare și asigurărilor
  •  soldul sectorului IT este relativ redus și tinde să scadă, explicația constând cel mai probabil în necesarul redus de investiții fixe, în combinație cu o rată redusă de reinvestire a profitului în acest sector.

Din punct de vedere al profitabilității, capitalul autohton înregistrează  în continuare rezultate mult mai bune decât capitalul străin (date 2017):

  • profitul net reprezenta 6,7% din cifra de afaceri pentru capitalul autohton
  • pentru capitalul străin –  3,7%

Profitabilitatea relativ scăzută a capitalului străin nu ține cont de „optimizările fiscale”, care sunt mai la îndemâna companiilor multinaționale, menționează studiul.

(Citiți și: ”PIAROM: Tabloul salariaților – economia lunecă spre domenii necompetitive. Dezechilibrele regionale care îngrijorează”)

Acest lucru se reflectă și în datele privind salariații din cele două categorii de firme grupate din punct de vedere al capitalului.

Numărul de salariați

  • numărul de salariați din companiile străine a crescut în 2017 cu 3%, ajungând la 1,24 milioane
  • personalul companiilor autohtone a crescut cu 1,2%, ajungând la 2,52 milioane

Productivitatea

Ținând cont de creșterea mult mai accelerată a cifrei de afaceri în companiile străine, productivitatea salariaților (măsurată în cifră de afaceri pe cap de salariat) a crescut cu:

  • 11% pentru capitalul străin
  • 6% pentru capitalul autohton

Salariile

La fel ca volumul și profitabilitatea activităților economice, și salariile sunt în creștere, indiferent de originea capitalului, care în 2017 au înregistrat cele mai importante creșteri de la ieșirea din stagnarea post-criză.

(Citiți și: ”Analiză Daniel David / Munca la români: de la mit la abordarea psihoculturală”)

Creșterile sunt mai mari în firmele cu capital autohton, dar studiul atarge atenția că salariul mediu net în companiile străine este în continuare dublu față de cel din companiile cu capital autohtonde două ori mai mare decât în companiile autohtone.

  • media majorării salariilor în firmele cu capital autohton a fost  16,2%
  • în companiile cu capital străin – de 12,4%

Comparația poate fi însă înșelătoare, notează autorii studiului, din moment ce nu ține cont de concentrarea capitalului străin în sectoare cu activitate mai complexă, mai intens capitalizate și cu cerințe mai stricte privitoare la calificarea forței de muncă.

Altfel spus, faptul că salariații din întreprinderile multinaționale au în medie salarii mai bune nu înseamnă că aceste întreprinderi își remunerează salariații mai bine raportat la productivitate și cerințe – comparația cu capitalul autohton nu spune nimic în această privință.

Studiul a fost realizat pentru cartel Alfa de Syndex România, membră a grupului Syndex, ai căror experți calificați (auditori, economiști, sociologi) lucrează de peste 40 de ani  cu organizații sindicale importante din Europa (precum Confederația Europeană a Sindicatelor, CFDT în Franța sau Solidarnosc în Polonia etc.)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: