19 iulie, 2011

Pachetul deţinut de statul român, de 9,8% din Petrom, nu va fi vândut cu un preţ mai mic de 0,3708 lei pe acţiune, prin procedură pe bursă, a stabilit, marţi, Guvernul, printr-o hotărâre adoptată în şedinţă specială.

Anterior, statul stabilise un preţ maxim de tranzacţionare de 0,46 lei/acţiune.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a explicat, marţi, că acest preţ minim reprezintă o valoare medie pentru tranzacţiile cu acţiuni Petrom în ultimele 52 de săptămâni.


„Considerăm că este un preţ real şi fezabil de pornire. Aşteptăm ca la finalul tranzacţionării să încasăm mai mult decât această valoare pe acţiune”, a apreciat ministrul.

Ariton a spus că în primele zile de derulare a ofertei subscrierile de acţiuni au fost mai reduse, dar a apreciat că oferta se va încheia cu succes iar sumele atrase vor fi peste preţul minim propus.

Ministrul Economiei a recunoscut, însă, că există şi posibilitatea legală ca pachetul de acţiuni Petrom să fie retras şi scos la vânzare ulterior, dacă nu vor fi vândute cel puţin 80% din acţiuni.

Ion Ariton a adăugat că din piaţă vin semnale pozitive, în condiţiile în care compania OMV Petrom beneficiază de prelungirea cu încă cinci ani a perimetrului de explorare Neptun în bazinul Mării Negre şi de descoperirea zăcământului de gaze naturale din judeţul Gorj.


În urma vânzării întregului pachet de 9,8% din Petrom, statul poate obţine maximum 610 milioane euro.

Oferta va fi considerată încheiată cu succes dacă se vor cumpăra peste 80% din acţiunile scoase la vânzare.

Din cele 5,57 miliarde acţiuni scoase la vânzare pe bursă, 85% vor fi destinate investitorilor instituţionali iar restul de 15% – micilor investitori.

Subscrierea se face prin intermediul caselor de brokeraj BT Securities, EFG Eurobank Securities, Romcapital şi cec Bank.

Oltchim, Hidorelectrica şi CNH, printre comaniile MECMA care vor avea management privat.

Urmează Transelectrica, Transgaz, Romgaz

Ministrul Ion Ariton a precizat că statul va scoate la vânzare pe bursă în luna octombrie un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica.

Acesta va fi urmat în decembrie de pachet de acţiuni Transgaz – tot de 15%, pentru ca în anul 2012 să se vândă 15% din Romgaz.

Tranzacţiile vor fi efectuate tot pe bursă, ca şi în cazul Petrom, numai că la aceste companii statul îşi va menţine pachetul majoritar de acţiuni şi, implicit, controlul asupra evtităţilor.

În cazul Petrom, controlul este deţinut de grupul austriac OMV.

Oltchim, Hidroelectrica şi CNH vor avea management privat – spune ministrul Ariton

Minimum zece companii din portofoliul Ministerului Economiei, Comerţului i Mediului de Afaceri (MECMA), au nevoie de implementarea urgentă a managementului privat, a declarat marţi, ministrul Ion Ariton.

Printre acestea se numără Compania Naţională a Huilei, Hidroelectrica şi Oltchim, a precizat ministrul, după şedinţa de Guvern.

„Vom încerca, până la finele anului, să facem o prezentare a ceea ce am decis cu colegii din minister şi cu consultanţii. Dorim să începem cu un pachet mai mare de companii, peste zece, şi nu cred că va fi o problemă la finalul anului să vă prezentăm aceste rezultate. Vor fi cel puţin zece companii care au nevoie de management privat, trebuie să-l implementeze cât mai rapid”, a spus Ariton.

Măsura privatăzării managementului unor comoanii de stat cu pierderi a fost cerută de Fondul Monetar Internaţional.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: