20 februarie, 2019

Militarii ruși revin la telefoane cu butoane

După ce o serie de investigații occidentale au reușit să demonstreze participarea soldaților ruși în conflicte din străinătate folosind ”amprentele digitale” ale acestora, Parlamentul Rusiei impune militarilor interdicția de a folosi telefoane inteligente și de a utiliza rețelele social-media.

Potrivit The Guardian, Duma de Stat a Rusiei a votat marți o interdicție adresată membrilor forțelor armate, care nu mai au voie să publice pe rețelele sociale niciun fel de informație care ar putea fi exploatată din punct de vedere militar, inclusiv selfie-uri, fișiere video sau date de geolocație.

Militarilor le-a mai fost interzis să poarte asupra lor telefoane inteligente sau orice alt dispozitiv care se poate conecta la Internet și poate salva sau transmite automat în rețea date.


Parlamentarii ruși au justificat proiectul prin nevoia de a proteja secrete militare, în textul documentului făcându-se referire specific la recentele campanii militare ale Rusiei în Siria.

Militarii ruși postează adesea imagini sau detalii ale misiunilor la care participă pe rețele sociale, în acest mod ținând legătura cu familiile lor sau cu colegi de arme.

Datele au fost des folosite, adeseori în timp real, pentru a demonstra implicarea Rusiei în zone de conflict precum Ucraina sau Siria. Datele postate pe rețelele sociale au permis Occidentului să urmărească militari ruși care luptau în secret în estul Ucrainei, acolo unde Rusia nu a recunoscut niciodată că ar avea soldați.

Website-ul Bellingcat este cel care a identificat cu aceste mijloace soldații care au transportat sistemele de rachete sol-aer care au provocat doborârea zborului Malaisia Airlines MH17, iar Vice News a reușit să refacă traseul unui militar rus, care a plecat din centrul țării, din unitatea sa aflată în Buryatia, pânî în estul Ucrainei, de unde a postat imagini din timpul conflictelor armate.


Tot datele strânse din social-media au făcut posibilă identificarea militarilor ruși în Siria, cu săptămâni înainte ca Rusia să anunțe oficial că a fost solicitată de regimul Assad să îi acorde asistență în războiul civil.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: