25 iunie, 2019

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în noaptea de luni spre marţi textul ce permite revenirea Rusiei în această instanţă, informează presa internațională.

După patru ore de dezbateri aprinse și aproape cinci ore de votare a amendamentelor, 118 parlamentari ai statelor membre ale Consiliului Europei au acceptat ca Rusia să-şi prezinte delegaţia în cadrul APCE începând chiar de marţi.

Textul adoptat permite în mod excepţional unui stat să îşi prezinte delegaţia în cursul anului şi exclude posibilitatea de a-l priva de principalele sale drepturi de vot.


Împotrivă au votat 62 de parlamentari, iar 10 s-au abţinut.

Delegaţia rusă la APCE a rămas fără drept de vot în 2014, ca sancțiune pentru  anexarea peninsulei Crimeea. Moscova a reacţionat boicotând APCE și, din 2017, a încetat să îşi plătească contribuţia anuală la bugetul Consiliului Europei

APCE este unul dintre organele Consiliului Europei ce reuneşte delegaţii ale aleşilor celor 47 de state membre, iar actele sale nu au forţă juridică obligatorie.

Adunarea emite însă recomandări sau solicită statelor explicaţii privind situaţia drepturilor omului sau a democraţiei.


Dorind să obţină garanţia că nu va mai fi sancţionată, Rusia a ameninţat că va părăsi pur şi simplu organizaţia, ceea ce ar fi reprezentat o premieră şi i-ar fi privat pe cetăţenii ruşi de posibilitatea de a face recurs pe lângă Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), organul juridic al Consiliului Europei.

Ucraina își suspendă participarea la lucrările APCE

Ucraina, susţinută de statele baltice şi Marea Britanie, consideră că redeschiderea porţilor Rusiei este comparabilă cu o primă breşă în sancţiunile pe care Occidentul le-a impus Moscovei pentru anexarea peninsulei Crimeea.

La câteva ore după anunțarea decizie Adunării Parlamentare, Kievul a declarat că-și va suspenda participarea la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în semn de protest.

„Decizia delegației ucrainene: oprirea participării la lucrările APCE cu excepția chestiunilor legate de suspendarea drepturilor delegației ruse”, a afirmat pe Facebook Volodimir Ariev, șeful delegației ucrainene, citat de Mediafax.

Delegația Ucrainei va cere discutarea urgentă a acestei situații în parlamentul de la Kiev și stabilirea unei poziții clare în această chestiune a viitoarei participări la instanțele Consiliului Europei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat „dezamăgit” de decizia APVCE de a autoriza revenirea Rusiei, deși a încercat să îi convingă pe cancelarul german Angela Merkel și pe președintele francez Emmanuel Macron să îl susțină.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: