Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți că Rusia este responsabilă pentru uciderea lui Alexander Litvinenko (foto) în 2006, anunță BBC.
Alexander Litvinenko, fost ofițer FSB cu cetățenie britanică, a decedat la vârsta de 43 de ani, la Londra, în 2006, la câteva zile după ce a fost otrăvit cu Poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică, pe care a ingerat-o dintr-o ceaşcă de ceai.
O anchetă publică referitoare la moartea cetățeanului britanic instalat în Londra în 1999, a fost deschisă de Marea Britanie în ianuarie 2015.
Judecătorul Sir Robert Owen declara la acel moment că este probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fi aprobat asasinatul, în urma unui conflict mai vechi. ”Rusia a fost responsabilă pentru asasinarea lui Alexander Litvinenko în Regatul Unit”, a decretat marți și CEDO.
La finalul anchetei britanice, în 2016, doi cetăţeni ruşi – Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun – au fost acuzaţi de asasinarea lui Litvinenko. Ambii au respins acuzaţiile, iar Moscova a refuzat să-i extrădeze pe cei doi pentru a fi audiați la Londra.
Cronologia publică a cazului
- 1 Nov 2006 – Alexander Litvinenko serveşte ceaiul în compania foştilor lucrători KGB Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun în Londra
- 4 Nov 2006 -După 3 zile în care starea de sănătate i s-a degradat rapid, Alexander Litvinenko se internează în spital, unde moare 22 de zile mai târziu. Decesul este atribuit otrăvirii cu substanţe radioacţive.
- Mai 2007 – Autorităţile din Marea Britanie decid că Andrei Lugovoi trebuie acuzat de moartea lui Litvinenko. Cel acuzat neagă orice implicare şi afirmă că Litvinenko a fost un spion britanic.
- 5 Iul 2007 – Rusia refuză extrădarea lui Andrei Lugovoi, motivând că acesta are imunitate diplomatică.
- 20 Sept 2012 – Audierile din ancheta judiciară indică faptul că o legătură a Rusiei cu acest deces poate fi probată.
- Mai- Iunie 2013 – Ancheta judiciară asupra decesului lui Alexander Litvinenko este întârziată de solicitările legistului, care cere o anchetă publică asupra cazului.
- Ian 2014 – Marina Litvinenko deschide un proces la Înalta Curte pentru a forţa declanşarea unei anchete publice asupra morţii soţului ei.
- 1 Feb 2014 – Înalta Curte decide că Ministerul de Interne a greşit atunci când a exclus o anchetă publică până la finalizarea anchetei judiciare.