30 martie, 2021

Romgaz (SNG) va depune miercuri o ofertă pentru achiziţia pachetului deţinut de ExxonMobil, de 50% din  concesiunea zăcământului de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, a anunţat marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, în videoconferinţa News.ro – Energy Road, ediţia a IV-a, cu tema „Energie la tine acasă”.

Pe de altă parte, este nevoie de o nouă lege a exploatării gazelor offshore care, eventual, să convingă pe viitorul partener al Romgaz care deține cealaltă jumătate din concesiune, OMV Petrom (SNP), să ia decizia de a investi în exploatarea zăcământului.


„Sper să găsim un consens politic în Parlament, va fi o iniţiativă parlamentară a coaliţiei şi sunt convins că până la finalul acestei sesiuni parlamentare ea va fi aprobată. Eu îmi doresc un consens politic mai larg decât consensul coaliţiei. (…) Sunt convins că vom avea colegi în Parlament din afara coaliţiei de guvernare care vor vota alături de noi modificarea Legii offshore”, a spus ministrul Energiei.

Miercuri este termenul final de depunere a ofertei pentru achiziţia pachetului deţinut de către Exxon în Marea Neagră.

(Citiți și: „Gazele din Marea Neagră: Exploatarea în perimetrul Neptun Deep ar putea începe până în 2025 – estimare Ministerul Economiei”)

„Compania noastră Romgaz, deţinută de minister cu acţiuni în majoritate, va depune ofertă pentru achiziţia acesteia. (…) Mixul nostru energetic şi tranziţia depind de gazul natural. Dorim ca tranziţia de la cărbune către energia regenerabilă să se facă prin gaz natural”, a mai spus ministrul Energiei.

De gazele din zona comercială românească a Mării Negre depinde și viabilitatea gazoductului paneuropean BRUA, a cărui importanță este pe cale să se estompeze, după ce gazele din zona caspică au ajuns deja în Europa prin  gazoductele Trans-Anatolian (TANAP) și Trans Adriatic (TAP).

Saga Hidroelectrica


Virgil Popescu a mai psus că din legea care a interzis vânzarea de acțiuni ale companiilor de stat, deci implicit listarea Hidroelectrica, nu va mai rămâne decât articolul care permite statului să cumpere acțiuni.

„Noi am trimis un proiect de lege în Parlament, el a fost adoptat de către Senat, în momentul de faţă este în dezbatere în Camera Deputaţilor şi eu sper că după aprobarea acestei legi, promulgarea de către preşedinte, prin care practic se abrogă articolele 1, 2 şi 3, rămâne articolul 4 care permite intervenţia statului în achiziţia unor pachete de acţiuni, care era interzis până acum”, a spus ministrul Energiei.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: