Veniturile din străinătate obţinute în 2013 şi declarate în 2014 de către românii cu mari averi se ridică la circa 32 de milioane de dolari, adică 144.275.059 de lei, informează ANAF.
Faţă de anul anterior, veniturile declarate de contribuabilii români au fost de peste 7 ori mai mari. În 2013, doar 18.272.804 de lei au fost declarate fiscului.
ANAF derulează un program de asigurare c onfiormării fiscale a persoanelor fizice cu mari averi şi, într-o primă fază, analizează un grup de aproximativ 400 de persoane din Bucureşti şi din restul ţării.
Până acum, arată ANAF, au avut loc 30 de verificări fiscale prealabile. Fiscul a analizat informaţii deţinute de instituţii din strpinătate, precum rulajele conturilor bancare, informaţii de la instituţii care gestionează registre de evidenţă a imobilelor şi bunurilor mobile – terenuri, clădiri, autovehicule, nave, aeronave – datele de la oficiile registrului comerţului, organe fiscale teritoriale, documente justificative şi financiar-contabile ale companiilor deţinute de persoanele verificate, informații de la autorități fiscale. Se urmăreşte identificarea veniturilor şi compararea acestora cu cele declarate.
Din cele 30 de verificări prealabile, s-a descoperit că în cazul a 11 persoane existau diferenţe semnificative între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate.
Prin urmare, Fiscul a emis avize de verificare fiscală, iar persoanelor respective li s-a cerut să furnizeze documente justificative sau clarificări. Aceste verificări sunt în curs de desfăţurare.
Selectarea celor 30 de persoane pentru verificări fiscale prealabile documentare a fost realizată pe baza analizelor de risc efectuate la nivelul direcției, asupra elementelor patrimoniale, fluxurilor de trezorerie și cheltuielilor personale ale persoanelor care alcătuiesc grupul țintă PFAM (persoane fizice cu averi mari), arată comunicatul ANAF.
Potrivit lui Eugen Şerban, director în cadrul Direcţiei Verificări Fiscale (structură a ANAF însărcinată cu controlul marilor averi), programul de conformare fiscală a persoanelor cu averi mari urmărește, creșterea veniturilor declarate și colectate la bugetul de stat. Principiile după care sunt selectați cei care urmează să fie verificați și, eventual, controlați sunt:
- persoane care au averi declarate mai mari de 20 milioane de euro
- persoane care au afaceri “complexe”, în țară și în străinătate
- persoane care “au acces la scheme de planificare și consultanță fiscală”
- persoane în legătură cu care se constată diferențe de 10% sau minim 50.000 de lei între veniturile declarate și veniturile reale
Potrivit oficialului ANAF, din experența anterioară, inspectorii au constatat trei modalități principale cu ajutorul cărora persoanele încearcă să mascheze veniturile reale:
- mascarea dividendelor prin finanțare personală cu ajutorul societăților comerciale deținute (achiziții de imobile, autoturisme, vacante, bunuri de consum etc)
- împrumuturi repetate acordate în nume personal societății
- nedeclararea veniturilor obținute în străinătate
”Controlul marilor averi” este o acțiune declanșată oficial în iunie 2011, când guvernul a înființat un departament specializat în cadrul ANAF.