fbpx

18 septembrie, 2024

Președintele Klaus Iohannis a aprobat prezența unui contingent american de forțe navale pentru operațiuni speciale, concomitent cu produse militare, echipamente si materiale din înzestrarea United States Naval Special Warfare (US NSW), în scopul “instruirii în comun și creșterii capacității de asigurare a unui răspuns adecvat la eventualele provocări de securitate din regiunea Mării Negre”, potrivit unei informări transmise Parlamentului de Administrația Prezidențială.

“Comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale al SUA din Europa (SOCEUR) l-a informat pe șeful Statului Major al Apărarii cu privire la intenția fermă de creștere a numărului de militari dislocați în România, concomitent cu prepoziționarea unor produse militare, echipamente si materiale din înzestrarea United States Naval Special Warfare (US NSW), în scopul instruirii în comun și creșterii capacității de asigurare a unui răspuns adecvat la eventualele provocări de securitate din regiunea Mării Negre”, se arată în acest document.

Potrivit documentului semnat de președintele Klaus Iohannis, prezența contingentului american va contribui la întărirea poziției României in cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, ca vector de stabilitate pe Flancul Estic al NATO si va permite armonizarea procedurilor de instruire si identificarea de modalități concrete de cooperare privind interoperabilitatea structurilor de forte pentru operații speciale din Armata României si Statele Unite ale Americii.

Ajutor militar suedez pentru Ucraina ce tranzitează România


De asemenea, președintele a mai aprobat și tranzitarea teritoriului national a unor echipamente si bunurilor materiale donate Ucrainei de către Suedia și, la solicitare, instruirea militarilor din cadrul detașamentului ucrainean care va prelua ambarcațiunile donate.

Ca urmare a solicitărilor de asistență militară adresate de Ucraina, Suedia si-a manifestat sprijinul prin donarea, în cursul lunii august 2024, a unor bărci de asalt.

În acest context, Suedia a solicitat sprijinul României pentru stabilirea unei locații și staționarea bărcilor de asalt, urmând ca acestea sã fie puse in funcțiune de către personal suedez (35 de persoane).

Personalul suedez a intrat pe teritoriul României în a doua jumătate a lunii august si a solicitat să aibă acces în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu și în Portul Militar Mangalia.

De asemenea, partea suedeză a solicitat si asigurarea sprijinului logistic necesar pentru personalul ucrainean care va participa la activitățile de instruire (transport, hrană, cazare, combustibilul necesar funcționării ambarcațiunilor si alte posibile elemente de sprijin logistic pe durata activităților de instruire).


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: