25 ianuarie, 2019

Săptămâna viitoare este foarte posibil să fie declarată oficial epidemie de gripă, însă nu vor interveni alte măsuri de prevenire a extinderii acesteia, întrucât deja s-au luat decizii corespunzătoare, a declarat vineri ministrul Sorina Pintea.

În ceea ce privește școlile, oficialul a explicat că vor exista închideri punctuale, de clasă sau unitate școlară, acolo unde procentul copiilor bolnavi de gripă și absenți depășește 20% din total.

„Am avut două săptămâni cu caracter epidemic. Conform specialiștilor, suntem în pragul unei epidemii (…) Dacă și săptămâna viitoare numărul cazurilor de gripă diagnosticate va fi mai mare decât al celor estimate, vom putea spune că suntem în epidemie”, a anunțat ministrul Sănătății.


Săptămână epidemică înseamnă creşterea cu minimum 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) şi cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate.

Singura metodă de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea, iar Sorina Pintea a precizat că Ministerul Sănătății a comandat, în acest an, 1,3 milioane de doze de vaccin anti-gripal, în condițiile în care estimarea de doze necesare era de 1,1 milioane.

Estimarea Ministerului Sănătății se face în funcție de numărul persoanelor încadrate în categoriile de risc – în special copii și persoane în vârstă, care primesc vaccinul, la cerere, de la medicul de familie.

Pentru cadrele medicale există recomandarea ca toate să se vaccineze, cu excepția celor în cazul cărora există contraindicații.

Situația la nivel național


Au fost confirmate 522 de cazuri de gripă, iar un număr de 36 de persoane au murit din cauza acestui virus, în acest sezon, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Situația, transmisă vineri de CNSCBT:

  • S-a inregistrat a doua saptamana consecutiva epidemica.
  • Activitatea gripala a avut un trend crescator, a evoluat cu intensitate inalta, cu extindere regionala in zona de sud a tarii si cu focare locale si cazuri sporadice in celelate zone ale tarii.
  • Morbiditatea prin infectii respiratorii acute a fost mai crescuta comparativ cu cea inregistrata in saptamana precedenta si rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%.
  • Numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) inregistrat la nivel national a fost de 117.576, cu 21.3% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (79459) si cu 29.2% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (90.963).
  • S-au inregistrat la nivel national 4625 cazuri de gripa clinica comparativ cu 1.155 inregistrate in saptamana precedenta si cu 128 cazuri inregistrate in aceeasi saptamana a anului anterior (S 03/2018).
  • Au fost inregistrate 58 cazuri de Infectii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 27 mai multe fata de saptamana anterioara si cu 41 mai multe fata de aceeasi perioada a sezonului precedent.
  • Au fost comunicate 24 decese noi confirmate cu virus gripal.
  • Nu putem afirma, in acest moment, ca ne confruntam cu un sezon gripal mai sever fata de sezonul precedent, ci ca s-a inregistrat un numar mai mare de decese mai devreme fata de sezonul precedent.

Epidemie de gripă în Bulgaria și Ungaria

În Bulgaria a fost declarată epidemie în 16 din cele 28 de regiuni, inclusiv în Vidin, la graniţa cu România. școlile fiind închise în aceste zone.

Numărul bolnavilor este dublu față de cel înregistrat anul trecut, în aceeași perioadă, au comunicat autoritățile bulgare.

În Ungaria a fost declarată epidemie la nivel național, vizitele fiind interzise în totalitate în mai multe secții din spitale, chiar și în localități unde nu au fost confirmate cazuri de gripă.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, epidemia de gripă este declarată când există 1.500 de îmbolnăviri la 100.000 de locuitori.

Ungaria a îndeplinit acest criteriu săptămâna aceasta, iar autorităţile au luat măsuri de prevenire a extinderii virusului.

La fel ca și în România, principala cauză a acestei extinderi accelerate a gripei este rata mică de vaccinare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: