România a ieşit, miercuri, pentru prima dată în acest an pe pieţele financiare externe. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) speră să atragă cel puţin un miliard de euro prin cele două emisiuni de eurobonduri (obligaţiuni în euro), pe 10 şi pe 20 de ani, notează Bloomberg. Cererea investitorilor a depăşit 5,5 miliarde de euro, potrivit informaţiilor transmise de Reuters.
Tranzacţia este administrată de băncile Citigroup, HSBC, Raiffeisen Bank International şi UniCredit.
„Investitorii aşteaptă de mult timp ca România să iasă pe piaţă. Au indicat că sunt interesaţi de maturităţi mai lungi, aşa că mă aştept să văd cerere bună pentru aceste obligaţiuni”, a declarat pentru Bloomberg Roxana Hulea, analist la Societe Generale în Londra.
România a anunţat un randament de referinţă cu 200 de puncte de bază peste mid swap rate la 10 ani, iar obligaţiunile pe 20 de ani sunt oferite la un randament indicativ cu 50 de puncte peste spread-ul de 10 ani. Rata de mid swap se situează la 0,96%-0,97%, pootrivit Mediafax.
Cea mai recentă ieşire a Finanţelor pe pieţele externe a avut loc în urmă cu exact un an, pe 21 octombrie.
România a atras atunci 1,5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale, prin vânzarea de obligaţiuni denominate în euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,9% pe an.