, Cristian Grosu

9 octombrie, 2022

Momentul  – subiectele sensibile sau chiar scandalurile din ultimele săptămâni – cere o evaluare a veniturilor salariale ale celor care întrețin statul.
Contextul:  propunerea legislativă ca personalului din Justiție să i se plătescă ratele la creditele imobiliare, în loc să i se plătească chiria – situație asemenătoare cu cei din Ministerul de Interne.
La asta se adaugă cumpărarea de către Poliția Română a 600 de mașini BMW, de la compania unui prieten apropiat al președintelui Iohannis, în urma unei licitații în care până și Sindicatul polițiștilor acuză maniera în care s-a făcut si caietul de sarcini și alegerea tipului de mașini.

Cum arată tabloul salarial al celor care plătesc aceste decizii?

Important: graficul de mai jos conține salariile din economia  reală – fără administrație: singurul lucru comun este salariul mediu la nivel național: îndeobște tras în sus de salariile din administrație.


Calculele din grafic au fost realizate pe baza datelor furnizate de Inspecția Muncii, la solicitarea CursDeGuvernare, și reprezintă: numărul de contracte de muncă active, cu normă întreagă, încadrate în plafoane salariale din 500 în 500 de lei, începând cu salariul minim.

Datele de la Inspecția Muncii sunt cele înregistrate în Registrul General de Evidență a Salariaților în format electronic, în care nu sunt incluși anumiți angajați de la stat.

(Citiți și: ”Salariul mediu net real – un minus de 2%. Sectoarele care au câștigat cursa cu inflația”)

”Menționăm că nu fac obiectul declarării în registru unele categorii de lucrător, care sunt, însă, evidențiate la Agenția Națională de Administrare Fiscală, cum ar fi: funcționarii publici, militarii, personalul din justiție etc”, se arată în răspunsul transmis de Inspecția Muncii.

Mai puțin de 15% din salariați câștigă peste salariul mediu național

Salariul mediu brut este salariul mediu brut național calculat de INS pentru luna iunie 2022, respectiv 6.413 lei. Este important de precizat că acesta reprezintă o medie la nivelul tuturor angajaților din România, inclusiv a celor din administrația publică.
Practic, doar 14,8% dintre salariații cu normă întreagă din economia României câștigă peste 6400 de lei brut.


Salariul median reprezintă nivelul mediu față de care jumătate dintre contractele de muncă active, cu normă întreagă, din România erau mai mici, iar cealaltă jumătate mai mari. Adică e linia care împarte exact în două numărul total de salariați în funcție de salarii.
Salariul median este de 3500 de lei brut: practic, circa 2,7 milioane, respectiv 54,3% din totalul contractelor de muncă din iunie 2022 erau remunerate cu sub 3500 de lei brut.

Trei precizări în ce privește salarizarea:

1, Numărul contractelor de muncă cu normă întreagă din economie (fără administrație) e de circa 5,12 milioane.
Lor li se adaugă alte câteva sute de mii de ”salarii mascate”: PFA-urile și, în unele cazuri, microîntreprinderile funcționale  – ambele fiind forme de ”optimizare fiscală”, dat fiind că sunt impozitate mai blând decât salariile obișnuite.
Dar numărul salariaților din economie e de 5,12 milioane.

2, Datele prezentate sunt salariile brute: ele sunt supuse, la final, uneia din cele mai mari impozitări a muncii din statele UE, la care se adaugă faptul că deducerile personale potrivit situațiilor specifice nu sunt updatate cu anii.

3, Pentru cei care trăiesc și lucrează în București: e bine de știut că dincolo de limita județului Ilfov începe – cu excepția câtorva mari orașe potrivit dezvoltării în blană de leopard – o cu totul altă țară din punct de vedere al salariilor. Tară care e și aceea împărțită în două: paradoxal, județele cele mai sărace și cu putini salariați au și o medie salarială mai mare: statul e principalul angajator.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: