4 iulie, 2011

România a aderat la sistemul de plăţi al zonei euro, Target 2, fapt care reprezintă un pas pentu adoptarea monedei unice, a afirmat, luni, guvernatorul Băncii Naţonale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„Noul sistem de plăţi Target2 reprezintă o componentă a eurosistemului de plăţi. Pregătirea României pentru trecerea la euro înseamnă nu numai rata creditării, dar şi îndeplinirea cu profesionalism şi perseverenţă a mai multor paşi tehnici. Target2 reprezintă un pas important pentru adoptarea euro în România. În ianuarie 2010, Banca Naţională a decis să se conecteze la acest sistem înainte de adoptarea monedei unice. Decizia a fost luată având la bază interesul sistemului bancar şi a clienţilor acestuia. După cum se ştie, Cehia, Ungaria, Suedia şi Marea Britanie sunt singurele ţări din Uniune care nu s-au conectat încă la Target2”, a susţinut Isărescu.

Potrivit acestuia, în primele trei ore de la deschiderea sistemului în România, au fost efectuate 264 de tranzacţii în valoare totală de 24 milioane de euro.


BNR susţine că a decis conectarea la acest sistem înainte ca România să treacă la moneda euro pentru a răspunde nevoilor mediului bancar şi a celui de afaceri de a asigura o modalitate mai ieftină, mai rapidă şi sigură pentru plăţile în euro, naţionale şi externe.

Oficialii Băncii Centrale mai afirmă că sistemul are ca avantaje reducerea comisioanelor pentru plăţi, decontare interbancară în timp real, extinderea intervalului orar de procesare a plăţilor în euro.

Sistemul Target – Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer – a fost înfiinţat de băncile centrale din zona euro prin interconectarea a 17 sisteme naţionale.

Băncile din România care nu participă la sistemul Target2 România vor putea realiza în continuare tranzacţiile de plată în euro prin intermediul băncilor corespondente din străinătate sau prin băncile-mamă.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: