13 octombrie, 2011

România riscă să piardă, începând din anul 2012, fonduri europene de 1,9 miliarde de euro, prin dezangajazare, din cauza deficienţelor sistemului de achiziţii publice constatate de Comisia Europeană, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

”Riscul de dezangajare ţine de o sumă de aproximativ 1,9 miliarde de euro. Ne-am propus un obiectiv dublu, pentru că vârful de sarcină va fi 2013, când România va trebui să cheltuie efectiv 6,7 miliarde de euro. De departe, anul 2013 este anul cu cel mai mare risc de dezangajări şi anul viitor va avea efect foarte mare asupra a ceea ce se întâmplă în 2013”, a explicat Orban, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, Romnia riscă să-i fie blocate, în primele 6 luni ale anului 2012, fonduri europene importante, dacă până la 31 octormbrie nu sunt remediate deficienţele la achiziţii publice.


”Avem un termen limită care este de o importanţă covârşitoare: 31 octombrie. Dacă noi până la 31 octombrie nu încheiem două procese, riscăm să avem o întrerupere formală a plăţilor pentru minimum 6 luni. Asta ar însemna că tot semestrul I al anului viitor va fi blocat şi rata de absorbţie nu va creşte”, a atenţionat Orban.

Pentru a evita suspendările, Guvernul trebuie să rezolve problemele sistemice constate de Comisia Europeană la achiziţiile pubice.

„Opinia Comisiei Europene a fost că sistemul de achiziţii publice ar avea probleme sistemice. Ar trebui să ne luăm angajamentul ca să verificăm toate proiectele, implementate sau în curs de implementare, care au implicat achiziţii publice. Această măsură trebuie realizată până la 31 octombrie, anul acesta”, a mai arătat ministrul.

Pentru corectitudinea achiziţiilor publice, Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitrizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) şi Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP) vor răspunde în faţa Guvernului şi a Comisiei Europene pentru controalele pe care le fac.

Două ministere au risc major de dezangajare a fondurilor UE


Potrivit unei analize a MAEur, două autorităţi de management din subordinea ministerelor prezintă risc major de pierdere a fondurilor europene în 2012.

”Există două autorităţi de management unde noi considerăm că riscurile de dezangajare sunt majore. La celelalte, riscurile sunt limitate”, a spus Orban.

El a refuzat să ofere nominalizeze, dar potrivit unor surse oficiale vizată este în primul rând AM de competitivitate economică, din subordinea Ministerului Economiei.

Ca obiective, MAEur îşi propune să majoreze de peste 5 ori actuala rată a absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune, de la 3,7% în prezent la 20% la finalul anului 2012.

Astfel, rambursările de fonduri de la Comisia Europeană către România ar trebui să crească de la 716 milioane de euro la 3,8 miliarde de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: