28 ianuarie, 2022

Suma alocată României sub formă de granturi nerambursabile pentru implementarea PNRR – 14,2 miliarde de euro ar putea fi diminuată cu circa două miliarde de euro ca urmare a revizuirii cifrelor privind creşterea economică din 2020-2021 care au stat la baza calcului iniţial făcut de Comisia Europeană, a anunţat Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

”Există în PNRR acest mecanism de ajustare a granturilor luând în calcul variaţia reală a PIB din 2020 şi variaţia agregată 2020/2021. Şi în momentul în care înlocuieşti datele din prognoză pe care Comisia le-a considerat atunci când am calculat nivelul de granturi şi nivelul de împrumuturi cu datele reale, cu ce s-a întâmplat de fapt şi cu creşterea de 7% pe care România a avut-o, este posibil ca nivelul de granturi să se reducă. Din estimările noastre undeva aproape de 2 miliarde de euro”, a spus joi Dan Vîlceanu, într-un briefing de presă susţinut la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul a precizat că există posibilitatea ca Guvernul să preia finanţarea unora dintre proiectele afectate de această ajustare, dar şi că ar putea alege să renunţe până în 2023 la anumite proiecte care se vor doveni imposibil de finalizat până în 2026.


Conform regulamentelor europene, contribuţia financiară maximă se calculează pentru fiecare stat membru după cum urmează:

  • pentru 70 % din cuantumul prevăzut la articolul 6 alineatul (1) litera (a), transformat în prețuri curente, pe baza populației, a raportului de proporționalitate inversă cu PIB-ul pe cap de locuitor și a ratei relative a șomajului din fiecare stat membru, astfel cum se prevede în metodologia stabilită în anexa II;
  • pentru 30 % din cuantumul prevăzut la articolul 6 alineatul (1) litera (a), transformat în prețuri curente, pe baza populației, a raportului de proporționalitate inversă cu PIB-ul pe cap de locuitor și, în proporție egală, pe baza variației PIB-ului real în 2020 și a variației agregate a PIB-ului real în perioada 2020-2021, astfel cum se prevede în metodologia stabilită în anexa III. Variația PIB-ului real în 2020 și variația agregată a PIB-ului real în perioada 2020-2021 se bazează pe previziunile Comisiei din toamna anului 2020.

„Calculul contribuției financiare maxime se actualizează până la 30 iunie 2022 pentru fiecare stat membru prin înlocuirea datelor din previziunile Comisiei din toamna anului 2020 cu rezultatele efective în ceea ce privește variația PIB-ului real în 2020 și variația agregată a PIB-ului real în perioada 2020-2021”, mai prevede regulamentul european.

Calculele pe baza cărora Comisia a ajuns la rezultatul de 14,2 miliarde de euro granturi pentru România aveau în spate o estimare de contracţie economică de 6% în 2020. Aceasta s-a dovedit a fi de doar 4,1% din PIB. Pentru 2021, executivul european anticipa o revenire de 3,9% din PIB. Potrivit datelor comunicate joi de Adrian Câciu, creşterea economică de anul trecut a fost de 6,7% din PIB.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: