28 martie, 2017

Cu 97 de decedați la un milion de locuitori, România se află pe locul doi în clasamentul acidentelor mortale de pe teritoriul Uniunii, comparativ cu media europeană de 50, potrivit datelor preliminare pentru 201, publicate marți de Comisia Europeană.

După doi ani de stagnare, se observă prima scădere a numărului deceselor rutiere în Uniune. În ultimii șase ani, decesele cauzate de accidente rutiere au scăzut cu 19 %, ritm insuficient pentru atingerea obiectivului de reducere la jumătate a numărului, în 2020, comparativ cu 2010. Pentru comparație, între 2001 și 2010, acest număr s-a redus cu 43%:


Cu toate acestea, riscul accidentelor mortale în UE este mult sub media la nivel global, unde se întregistrează 174 de decese la milionul de locuitori.

În România, trendul ascendent revine însă – anul trecut s-a înregistrat prima creștere, de la 95 de persoane decedate în accidente rutiere (raportat la un milion de locuitori), la 97 de morți.

Aceeași tendință are și Bulgaria, care a înregistrat anul trecut 99 de morți la un milion de locuitori, ultimele două intrate în Uniune dovendindu-se a avea cele mai riscante infrastructuri rutiere din blocul comunitar:

Sursă date: CE

Cele mai puține decese rutiere s-au înregistrat în Suedia (27 la un milion de locuitori), Marea Britanie (28), Olanda (33) și Spain (37).


Cele mai mari scăderi au fost consemnate în câteva foste state comuniste, unde s-au implementat măsuri pentru a crește siguranța pe șosele: Lituania (cu 22%), Letonia (cu 16%) și Cehia (16%):

Un nou indicator – numărul victimelor în stare grave

Începând din 2016, CE a introdus un nou indicator ce va fi monitorizat pentru a măsura siguranța pe drumurile publice – numărul persoanelor grav accidentate. Dacă 25.500 de persoane au murit în accidentele de anul trecut, numărul celor grav rănite a fost, potrivit unei estimări a CE, de 135.000 de persoane, ceea ce înseamnă 5 răniți grav la un decedat.

Cei mai mulți răniți sunt utilizatori vulnerabili ai drumurilor, precum pietoni, ciliști, motocicliști, iar ca grupă de vârstă – bătrânii, mai ales în orașe.

Cele mai multe decese, pe drumurile din rural

Ca răspuns la recenta încetinire a scăderii numărului de accidente rutiere, Comisia organizează marți și miercuri, împreună cu Președinția malteză, o conferință cu părțile interesate și miniștrii de resort.

Evenimentul reunește experți în domeniul siguranței rutiere, părți interesate și factori de decizie și reprezintă o oportunitate de a discuta despre situația actuală în ceea ce privește siguranța rutieră și despre modalitățile de reducere a deceselor și a rănirilor grave cauzate de accidentele rutiere. În cadrul conferinței ministeriale va fi semnată o declarație privind siguranța rutieră.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: