Bulgaria, Grecia și România vor prezenta Comisiei Europene planul comun pentru dezvoltarea coridoarelor de transport ce leagă Europa de Sud de cea de Nord, un proiect strategic pentru îmbunătățirea infrastructurii și stimularea comerțului între statele din regiune.
Anunțul a fost făcut în urma unei întâlniri între vicepremierul bulgar și ministrul transporturilor, Grozdan Karadjov, și omologul său grec, Christos Staikouras, care a avut loc la Sofia, în cadrul Forumului Economic organizat în capitala Bulgariei, relatează Rador.
Plan comun, se caută finanțare
Oficialul a explicat că trebuie să aibă loc discuțiile între Bulgaria, Grecia și România, pentru ca ulterior planul general să fie prezentat Comisiei și apoi cei trei parteneri să înceapă căutarea finanțării suplimentare pentru proiectele strategice pe direcția Nord-Sud.
„În urmă cu doar câteva săptămâni, a existat o graniță între cele țările noastre (Grecia și Bulgaria – n.red.), ceea ce a îngreunat circulația atât a cetățenilor, cât și afacerilor – s-au pierdut ore cu așteptarea. Pentru afaceri, asta a însemnat pierderi financiare foarte reale – peste 500 de milioane de euro în profituri pierdute. Astăzi, acest obstacol este depășit, iar aderarea deplină a Bulgariei și României la spațiul Schengen este unul dintre cele mai semnificative evenimente pentru regiune”, a declarat ministrul bulgar în fața participanților de la forum.
Potrivit acestuia, peste 18.000 de companii grecești operează deja în Bulgaria, iar investițiile depășesc 3,5 miliarde de euro. „Aceasta este o dovada nu numai a faptului că avem un început bun, ci și că relațiile noastre se dezvoltă într-un ritm excelent”, a spus Karadjov.
Grozdan Karadjov a vorbit și despre importanța Coridorului VIII, care rămâne o rută logistică cheie de-a lungul Flancului sudic al NATO de la Adriatică la Marea Neagră și are o importanță imensă în actualul moment geopolitic.
Forumul Economic de la Sofia este organizat de Forumul Economic Delphi și reunește reprezentanți ai sectoarelor guvernamentale și neguvernamentale, experți internaționali etc.
Coridorul Nord – Sud
Acest coridor european de transport leagă zona Mării Baltice (Polonia şi Lituania) de Grecia, cu o parte importantă a traseului traversând România, aflată pe segmentul Via Carpatia.
Aceasta începe la Klaipeda (Lituania, pe malul Mării Baltice) și trece prin Kaunas, Białystok, Lublin, Rzeszów, Košice, Miskolc, Debrecen, Oradea, Lugoj până la Calafat/Constanța, Svilengrad și Salonic, și este cea mai scurtă autostradă de la nord la sud.
Pe teritoriul României traseul va avea două direcții, una spre portul Constanța, pe ruta Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Făget – Deva – Orăștie – Sibiu – Pitești – București – Constanța – Marea Neagră și alta spre frontiera româno-bulgară la podul peste Dunăre de la Calafat-Vidin, pe ruta Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Caransebeș – Herculane – Orșova – Drobeta Turnu Severin – Vînju Mare – Calafat, cu ramificația proiectului Via Carpatia spre frontiera sudică a Uniunii Europene.
Reamintim că anul trecut, în marja summitului dedicat celor 75 de ani de la înfiinţarea NATO, ministrul român al apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul grec al Apărării, Nikos Dendias, și omologul lor bulgar, Atanas Zaprianov, au semnat, la Washington, Scrisoarea de intenție (Letter of Interest) pentru crearea unui coridor de mobilitate militară armonizată (Harmonized Military Mobility Corridor).
(Citește și: România și Polonia au decis promovarea cu prioritate a proiectelor Rail2Sea și Via Carpathia)
****