22 noiembrie, 2017

Schema clasică prin care se derulează fraudele în cazul achizițiilor publice

Dosarul Tel Drum în care este acuzat și Liviu Dragnea este doar unul dintre cele 11 cazuri în care Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a recomandat anul trecut recuperarea fondurilor europene acordate României.

Locul 1 în top 2016 al recomandărilor OLAF este împărțit de România cu vecina sa Ungaria, pentru care a emis tot 11 solicitări.


În ceea ce privește sumele stabilite ca fiind fraudate și pentru care s-a cerut recuperarea, se detașează un caz din Ungaria – în 2016 a fost finalizată investigația OLAF privind proiectul de 1,7 miliarde euro pentru Linia 4 a metroului din Budapesta.

Ancheta, desfășurată în Ungaria și Marea Britanie, s-a încheiat cu recomandarea recuperării a 228 de milioane euro fonduri europene și 55 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții.

Per total, anul trecut, OLAF a terminat investigațiile în 219 cazuri și a făcut 346 de recomandări, printre care și recuperarea unei sume totale de 631 de milioane de euro. Recordul sumelor stabilite pentru a fi returnate a fost stabilit însă în 2014, când totalul a fost de peste 900 de milioane de euro.

Numărul recomandărilor îl depășește pe cel al dosarelor, deoarece într-un caz pot exista mai multe recomandări – de exemplu, în dosarul Tel Drum s-a recomandat ca autoritățile naționale să declanșeze cercetările penale, precum și recuperarea sumei.


Recomandările OLAF pentru recuperarea fondurilor europene frudate sunt adresate direcțiilor generale de specialitate ale Comisiei Europene, care le vor cere statelor vizate returnarea banilor.

Autoritățile naționale pot recupera prejudiciile prin acțiunile în instanță deschise în cauzele respective.

România, primul loc în toată perioada 2009 – 2016

De altfel, România se află pe primul loc în blocul comunitar la numărul de inculpări făcute la recomandarea OLAF, şi la numărul de cazuri în care autorităţile judiciare au respins dosarul, pe întreaga perioadă 2009 – 2016.

Din 102 de recomandări, autoritățile din România au declanșat anchete în 74 de cazuri și instanțele au pronunțat condamnări în 24 din aceste dosare:

Trebuie menționat că în categoria celor 28 de cazuri în care nu s-a luat nicio decizie, statistica nu mai este actuală. În aceste situații există o perioadă de raportare, de 12 luni, care se va împlini abia la sfârșitul acestui an.

Dosarul Tel Drum în care este urmărit penal și liderul PSD este unul dintre cazurile necuprinse în această statistică, de exemplu.

Potrivit datelor OLAF, doar două informări despre posibile fraude au venit anul trecut de la autoritățile române, în timp ce din surse private s-au înregistrat 33 de informații (cele mai multe din UE).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: