15 februarie, 2023

Cele 60 de zile pentru aprobarea plății tranșei 2 din PNRR, în valoare de aproximativ 3 miliarde euro, au trecut fără ca aprobarea preliminară a acestei plăți să fi fost anunțată de Comisia Europeană.

A doua cerere de plată a fost transmisă Comisiei Europene pe 16 decembrie 2022. Transmiterea cererii era planificată în noiembrie, dar și atunci câteva restanțe au amânat transmiterea documentului la Bruxelles.

(Citește și: ”Probleme cu cea de-a doua cerere de plată din PNRR – 2 resanțe amână transmiterea documentului”)

Foarte probabil, Comisia va prelungi acum, așa cum s-a întâmplat și cu prima cerere de plată, perioada de analiză, pentru a da posibilitatea României să ofere argumente clare care să demonstreze atingerea jaloanelor și țintelor aferente acestei cereri.


Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat miercuri pentru Digi24:

”Suntem în perioada în care transmitem informațiile aferente, documentele suplimentare cerute de Comisia Europeană. Vom primi și tura a doua de clarificări, e un proces normal. Pe 15 februarie a expirat termenul de 60 de zile prevăzut de Regulamentul PNRR, dar de comun acord cu Comisia Europeană putem prelungi termenul de plată, cum s-a întâmplat și la cererea 1 de plată. Depinde de cum consideră comisia că am îndeplinit țintele. Poate să dureze încă 30 de zile”.

”Jaloanele sensibile”

Marcel Boloș a admis că sunt câteva ”jaloanele sensibile” aferente acestei a doua cereri de plată:

  • forma legii avertizorului de integritate,
  • respectarea planului de închidere a minelor de cărbune (capitolul decarbonizare) și
  • apelurile de proiecte pe hidrogen și cogenerare.

În funcție de analiza Comisiei Europene și de argumentele guvernului, România poate primi cu întârziere aprobarea preliminară sau poate pierde o parte a fondurilor solicitate.


Aprobarea primei cereri de plată a venit cu peste 2 luni întârziere. La acel moment, Comisia a constatat că sistemul informatic românesc nu evidenția beneficiarii finali ai sumelor alocate prin PNRR, iar aprobarea a apărut numai după ce România a modificat sistemul informatic conform solicitărilor europene.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: