14 noiembrie, 2011

România are nevoie de o creștere economică de 10%, iar aceasta este posibilă, însă măsurile Băncii Naționale de stabilizare a monedei au effect de strangulare a avansului economic, a susținut, luni, omul de afaceri Dinu Patriciu, la postul B1TV.

”România are nevoie de o creștere economică de 10% pe an, este o posibilitate cu condiția să urmărești cu seriozitate. (…)Cred că e adunată la Banca Națională o cantitate de competență uriașă, dar ca filozofie cred că greșesc. Încearcă politici de stabilizare, iar cele mai stabile structuri sunt cele moarte. Politici de stabilizare care strangulează creșterea economică, de care avem nevoie ca de aer, iar creșterea economică înseamnă consum”, a spus Patriciu.

Fostul magnat petrolist a criticat o presupusă incoerență între politicile Guvernului și cele ale BNR și a avertizat asupra evoluției inflației.


”Noi ne punem alte probleme, să nu ne cadă inflația în cap. Sunt supărat de incoerența care domnește în această țară, din puncte de vedere decizional. Nu are cum să funcționeze o țară cu două Guverne, unul la Banca Națională și unul la Palatul Victoria, și cu trei premieri. Există trei centre de putere”, a mai afirmat liberalul, potrivit sursei citate.

Într-o analiză la solicitarea cursdeguvernare.ro, fostul premier Theodor Stolojan a arătat că o creștere economică de 1-2% poate însemna de fapt stagnare pentru o țară în curs de dezvoltare, ca România.

Problema este ca scăderea inflației să nu fie dată de fapt de stagnare, pentru că pericolul pentru o țară ca România – încă în curs de dezvoltare, care își propune să elimine decalajele – un ritm de creștere de 1%, până în 2% înseamnă, de fapt, stagnare. Adică, nu ne apropiem, nu reducem din decalajul care ne separă. Noi, ca să putem reduce, ar trebui să creștem undeva cu 4-5%”, a declarat Stolojan, duminică.

Comisia Europeană prognozează o creștere economică de 2,1% pentru România în anul 2012.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: