România ar putea fi chemată să dea socoteală, într-o instanță de arbitraj internațional, pentru legea de exploatare offshore a gazelor din Marea Neagră, de către Black Sea Oil and Gas (BSOG), singurul concesionar care a luat decizia finală de a investi în exploatarea gazelor naturale din perimetrul său, potrivit declarațiilor șefului BSOG, Mark Beacom.
BSOG este o companie de proiect a unuia din fondurile de investiții ale grupului american Carlyle.
„Suntem de părere că legislația ostilă adoptată la sfârșitul anului 2018 nu va rămâne în vigoare, deoarece este contraproductivă pentru România și nu încurajează realizarea de proiecte de investiții. Noi și partenerii nostri ne-am angajat să dezvoltăm Proiectul MGD (Dezvoltare Gaze Naturale Midia) pornind de la premiza că legislația în cauză va fi abrogată. În situaţia în care suntem pe punctul de a începe producţia și nu întrevedem restabilirea drepturilor noastre, vom lua în calcul şi alte măsuri, cum ar fi soluționarea disputei prin arbitraj internaţional”, spune șeful BSOG într-un răspuns la solicitarea e-nergia.
Avertismentul conține o precizare în plus față de felul în care a fost enunțat la începutul anului, când Mark Beacom vorbea de „posibilitatea de a urma o acțiune juridică”.
România ar trebui să schimbe legea, considerată ostilă pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, înainte ca BSOG să fie în măsură să pompeze primii metri cubi de gaze din perimetrul de mică adâncime XV Midia, pe care le-au concesionat împreună cu Petro Ventures Resources și Gas Plus International.
Investiție în creștere
Pentru exploatare, BSOG va mai adăuga 400 de milioane de dolari la cele 200 de milioane cheltuite pentru expolorare.
Volumul anual de gaze naturale pompat de BSOG ar putea fi de un miliard de metri cubi, iar potențialul este estimat la 10 – 20 de miliarde de letri cubi.
„Stadiul de realizare a proiectului este acum de 33% și încă mai credem că ținta de a produce primele cantități de gaze în 2021 poate fi atinsă. (…) Dacă nu vor exista întreruperi cauzate de chestiuni legate de COVID-19, am putea începe instalarea conductei offshore la sfârșitul verii. Instalarea conductei de la țărm la platforma Ana ar trebui să dureze două luni”, declara Mark Beacom, pentru S&P Global Platts, la jumătatea lunii august.
(Citiți și: „Gaze din Marea Neagră: Prima platformă de extracție a BSOG este pe jumătate gata – Gazoductul spre țărm, terminat în acest an”)
Acum proporția progresului este 36%, iar „platforma de producţie Ana de la șantierul naval din Agigea este realizată în proporţie de 58%, în timp ce la stația de tratare a gazelor din Vadu lucrăm la fundații și facem progrese în mod constant”, spune Mark Beacom, citat de e-nergia.
OMV Petrom a avertizat autoritățile române încă din februarie că s-ar putea retrage din proiectul de exploatare a zăcământului de gaze naturale de ape adânci Neptun Deep din Marea Neagră, dacă nu se va schimba Legea Offshore.
Partenerii de la ExxonMobil ai OMV Petrom au luat deja decizia de a se retrage și doar scăderea prețurilor gazelor pe piețele internaționale, ca și o reglementare nouă privind vânzarea participației au împiedicat realizarea deciziei.
Ce vor companiile petroliere
După circa doi ani de negocieri asupra termenilor Legii Offshore, în forma finală a acesteia promulgată în 2018 au rămas prevederi cu care companiile petroliere nu au fost de acord, dintre care se remarcă:
- minim jumătate din gazele extrase să fie vândute pe o bursă din România;
- pragul de deducere a investiţiilor din impozitele datorate de maxim de 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore, prag considerat restrictiv de companiile petroliere;
- obligația ca „25% din numarul mediu anual de angajaţi utilizaţi în vederea derulării acordurilor” să fie de cetățenie română și să aibă rezidența fiscală în România.
MInistrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu, a spus că modificarea legii nu poate fi realizată fără un consens în Parlament, care nu ar putea fi obținut înaingte de alegeri.
Conducta Transgaz este în lucru, gazele sunt contractate
BSOG și Transgaz au semnat în august anul trecut ordinul de începere a lucrărilor pentru infrastructura de preluare a producției provenite din perimetrul Midia în Sistemul Național de Transport (SNT) al gazelor.
Gazoductul va transporta gaze naturale la o presiune de 55 bar, pe o lungime totală de aproximativ 24,37 km, care va conecta țărmul Mării Negre cu Sistemul Național de Transport, termenul estimat de finalizare fiind anul 2021.
Totodată, BSOG a semnat deja un contract pe termen lung cu Engie, prin care furnizorul de gaze naturale, care are aproape jumătate din piața internă, îi va cumpăra întreaga producție din Marea Neagră, mai puțin volumele pe care producătorii sunt obligați să le vândă pe piața centralizată, în conformitate cu legislația actuală.