21 iunie, 2021

robert schuman parinte fondator al uePapa Francisc a autorizat decretul ce-i conferă francezului Robert Schuman (foto), considerat cel mai important dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene, titlul de Venerabil, o etapă în procedura de beatificare.

“Schuman și-a dedicat viața slujirii binelui comun, căutând pacea și reconcilierea cu Germania, pentru a crea o comunitate a statelor europene,” a declarat Bernard Ardura, oficialul însărcinat cu canonizările franceze propuse.

Eforturile lui Schuman au reprezentat “lucrarea unui creștin,” care reprezintă un exemplu, chiar dacă el a rămas discret în privința vieții sale personale și a credinței sale, a mai spus Bernard Ardura, citat de Catholic News Agency.


Robert Schuman s-a născut în 1886, la Luxembourg, într-o familie originară din Lorraine, teritoriu pierdut de Franța în favoarea Germaniei, în timpul războiului franco-prusac.

Procesul de elevare al lui Schuman înspre statutul de sfânt a început în urmă cu peste 30 de ani, fiind lansat de dioceza din Metz, locul unde Schuman s-a stins din viață.

După ce Lorena a revenit Franței, Schuman a fost unul dintre membrii parlamentului regiunii, în tradiția politică creștin-democrată.

În timpul celui de-al doilea război mondial, el a fost arestat de Gestapo și închis în secret, conform biografiei sale de pe site-ul Centrului European Robert Schuman.


A fost ministru pentru relațiile externe ale Franței când a anunțat înființarea Comunității Europene a Oțelului și Cărbunelui, la 9 mai 1950.

Măsura este considerată un prim pas către crearea Uniunii Europene.

Francezul a fost, de asemenea, un negociator cheie pentru Tratatul Atlanticului de Nord și pentru Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului.

A fost primul președinte al Parlamentului European, care l-a numit „părintele Europei” când a părăsit funcția.

Sfântul Scaun a susținut ideea unui proiect european încă din timpul lui Pius al XII-lea, suveranul pontif din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă cu critici la adresa secularismului său.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: