2 septembrie, 2019

Băncile consideră sever riscul aferent cadrului legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar, pentru a treia oară consecutiv, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Banca Națională a României (BNR).

Intensitatea riscului de incertitudine legislative a scăzut, dar nu a scăzut şi dificultatea de management al acestui risc, iar un impact asupra sistemului financiar rămâne foarte ridicat.

Trei riscuri sistemice ridicate îi îngrijorează pe bancheri

Deși sunt doar ridicate și nu severe, alte trei riscuri sistemice urmează în topul îngrijorărilor bancherilor:

  • dezechilibrele macroeconomice (raportul privind opinia băncilor face referire eufemistic la „tensionarea echilibrelor macroeconomice”. Același risc sistemic este ridicat și în creștere și în raportul băncii centrale din iunie privind stabilitatea financiară).
  • deteriorarea rapidă a încrederii investitorilor în economiile emergente”, deși și în România, care are factori interni agravanți: politicile fiscale prociclice, adâncirea deficitului de cont curent. Și cel mai interesant risc:
  • „inovația financiară” vine asociată cu riscul securităţii cibernetice, spun băncile. Inovaţia financiară este însă  și atu-ul companiilor fintech, care fac  o concurenţă tot mai maer băncilor în sistemele de plăţi. Şi monedele virtuale sunt rezultatul inovaţiei financiare.

Cele mai mari instituții de credit din România au identificat un risc sever, patru riscuri ridicate și cinci riscuri moderate, în exercițiul curent al răspunsurilor la chestionarul BNR.

Dintre riscurile moderate, riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental a fost revizuit în scădere, de la risc ridicat în cadrul exercițiului anterior.

Riscul evoluţiilor imobiliare a devenit mai îngrijorător decât cel al creşterii accelerate a creditări populaţiei.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: