16 mai, 2013

USL se confruntă cu cel mai mare risc de rupere de la înființare, după ce, joi, liderul PSD, Victor Ponta, a avertizat că uniunea nu ”poate merge mai departe” dacă senatorul liberal Sorin Roșca Stănescu nu va fi scancționat, după acuzațiile acestuia la adresa premierului și a social-democraților, de mușamalizare a cazului interceptărilor telefonice operate de SRI în dosarul Bîrsan. În replică, liderul PNL, Crin Antonescu a spus că cele două partide nu sunt în situația de a ”da ultimatumuri”.

Președintele PSD, Victor Ponta, s-a declarat nemulțumit de faptul că Biroul politic al PNL l-a iertat de excludere pe senatorul Sorin Roșca Stănescu, după acuzațiile lansate de liberal la adresa social-democraților.

”Cred că e cea mai mare criză pe care o are USL de la formare şi, de altfel, domnul Roşca Stănescu, după această şedinţă, a continuat. Dacă nu se face nimic, e o invitaţie pentru alţi membri PNL să continue atacul împotriva PSD şi atunci nu putem merge împreună mai departe”, a avertizat Victor Ponta.


El a a cerut o decizie clară a PNL privindu-l pe Stănescu.

”Eu aştept, până luni, să existe o delimitare clară, nu aşa: <<Să nu mai faci!>>. Păi, nu i-am mai spus o dată domnului Roşca Stănescu să nu mai facă? Ce, suntem la şcoală ? Altfel, îmi pare rău, însă nu cred că putem să găsim o soluţie pozitivă”, a adăugat prim-ministrul.

În replică, copreședintele liberal al USL, Crin Antonescu, a reiterat decizia PNL de a nu-l exclude pe Sorin Roșca Stănescu din partid și a transmis că șefii PNL și PSD nu sunt în situația de a-și da ultimatumuri unul celuilalt.

„Fac toate eforturile pentru a nu citi o notă ultimativă într-o asemenea declaraţie, pentru că nu suntem în situaţia în care să ne dăm ultimatumuri unul altuia. În al doilea rând, îi spun că ceea ce avea PNL de hotărât şi de spus a făcut-o astăzi. Am luat decizia de a atrage foarte serios atenţia tuturor colegilor noştri asupra prevederilor unui articol din actul constitutiv al USL. Am discutat şi despre afirmaţiile colegului Sorin Roşca Stănescu. Demersul său parlamentar, din punctul nostru de vedere, nu foate fi în niciun fel incriminat”, a declarat Crin Antonescu, la postul DIGI 24.


De asemenea, liderul liberal a invocat comparația cu defuncta Convenție Democrată Română (CDR) și a amintit de guvernarea PSD-PDL.

”Experienţa tristă a coaliţiilor care au mai existat, de la CDR până la marea sau nu mai ştiu cum se numea chestiunea aia cu PDL şi PSD – prima formă a coabitării, ca să spun aşa, cu domnul Boc atunci, – nu vrem să eşuăm aşa cum au eşuat acele coaliţii”, a atras atenția Antonescu.

Miercuri, la finalul ședinței USL, Crin Antonescu, declarase că Sorin Roşca Stănescu nu poate fi acuzat de derularea unei campanii împotriva PSD sau a lui Victor Ponta.

Joi, Antonescu a explicat că o eventuală excludere a lui Stănescu din PNL ar fi creat o confuzie.

„Dacă nu ar fi existat povestea cu Parlamentul – povestea cu susţinerea unei legi acolo, povestea cu comisia parlamentară – şi ar fi existat numai declaraţiile violente, inacceptabile la adresa lui Victor Ponta sau la adresa partenerilor noştri din PSD, e foarte probabil că problema excluderii s-ar fi pus. Dar nu vrem să generăm o confuzie şi chiar şi partenerilor noştri le-am cerut să nu genereze confuzie”, a declarat Crin Antonescu.

În context, liderul liberal i-a cerut președintelui PSD să nu pună problema în termenii excluderii din PNȘL a unui parlamentar care a avut o inițiativă parlamentară.

„Victor Ponta – ca om politic, ca premier, ca preşedinte de partid, cap de familie, orice – poate să vină şi să spună că <<e inaceptabil să fiu în felul acesta atacat public de către un coleg de alianţă>>. E dreptul domniei sale, dar nu trebuie să amestecăm asta cu faptul că un parlamentar a avut o iniţiativă care nu era susţinută de guvern şi că iniţiativa aceea a trecut. Ca să nu existe riscul să se spună: <<Uite, domnule, a trecut omul o iniţiativă parlamentară şi l-au exlcus>>. Nu putem pune problema în termenii ăştia”, a mai spus liberalul Crin Antonescu.

De unde a pornit criza din USL: Comisia privind interceptările în cazul Bîrsan

Sorin Rosca Stanescu

Noul scandal din USL a pornit de la acuzațiile a patru senatori liberali la adresa colegilor lor social-democrați, din Comisia parlamentară de anchetă în cazul interceptărilor telefonice efectuate de SRI în cazul judecătoarei Gabriela Bîrsan și a soțului ei, Corneliu Bîrsan, care este judecător la CEDO.

Senatorii PNL Victor Ciorbea, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Ilieşiu şi Corneliu Dobriţoiu, membrii ai comisiei respective, și-au acuzat colegii social-democrați că încearcă să blocheze ancheta în cazul interceptărilor SRI ale convorbnirilor lui Corneliu Bîrsan, care are imunitate specială, ca jduecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Anterior, Sorin Roșca Stănescu îl acuzase și pe premierul Ponta de mușamalizare.

Astfel, cei 4 senatori liberali au demisionat din Comisia de anchetă.

„Am avut convingerea ieri, când am demisionat, că cei 8 colegi care alcătuiau majoritatea în cadrul comisiei doreau cu orice preţ să muşamalizeze o încălcare flagrantă a imunităţii judecătorului Corneliu Bârsan şi a soţiei lui, încălcare care s-a săvârşit până la data de 29 noiembrie 2011, când soţiei i-a fost ridicată imunitatea de către plenul CEDO”, a declarat Victor Ciorbea, într-o declarație comună cu ceilalți 3 colegi liberali demisionari din comisie.

”Noi ne-am retras, acum se poate înmormânta oricând şi comisia şi orice anchetă în cadrul comisiei”, a mai spus fostul prim-ministru.

În plus, cei patru au susținut că gestul lor de a se retrage din comisie a avut și sprijinul președintelui PNL, Crin Antonescu, niciun alt parlamentar liberal nemaidorind să intre în comisie.

Comisia de anchetă are termen pentru depunerea raportului pe 30 iunie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: