15 aprilie, 2024

Ministerul de Finanțe și Ministerul Dezvoltării încearcă să salveze autoritățile locale care nu au reușit să finalizeze proiecte finanțate din fonduri europene aferente precedentului exercițiu financiar 2014-2020 (n+3).

În ultima ședință de guvern a fost emis un OUG pentru accesul autorităților locale la împrumuturi din Trezoreria Statului. Problema e că suma la care guvernul le asigură accesul autorităților locale e de aproape 4 ori mai mică decât necesarul pentru a salva aceste proiecte.

La acel moment, ministrul de Finanțe declara: ”Ceea ce mulţi nu înţeleg este cã, atunci când implementezi un proiect din bani europeni, trebuie sã asiguri o parte de prefinanţare sau cofinanţare din buzunarul tãu. Pentru a sprijini unitãţile administrativ-teritoriale sã termine proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, inclusiv cele care beneficiazã de fonduri prin PNRR, precum şi pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene, am identificat mecanismul de împrumuturi din veniturile din privatizare. (…) Ne asigurãm astfel cã primarii nu rãmân cu proiecte blocate”.

Proiecte în suspans din cauza lipsei puterii de cofinanțare a autorităților locale


Realitatea este că Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional gestionează un număr 853 de contracte de finanțare încheiate cu beneficiari persoane juridice de drept public care încă nu au fost finalizate deși perioada de eligibilitate a cheltuielilor în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile aferente perioadei de programare 2014-2020 a fost data de 31.12.2023.

În Nota de Fundamentare a OUG se afirmă clar că aceste 853 de proiecte sunt nefinalizate din cauza ”lipsei de resurse financiare în bugetele locale pentru partea de cofinanțare proprie și pentru finanțarea
cheltuielilor neeligibile”.

Potrivit regulamentelor europene, în situaţia în care proiectele/operaţiunile nefinalizate sau nefunctionale nu sunt implementate integral şi nu sunt operaţionalizate până la data de 31 decembrie 2024, proiectele sunt blocate, contractele sunt reziliate, iar statul trebuie să returneze Comisiei toți banii cheltuiți în astfel de proiecte.

Ce a rezolvat guvernul: pune la bătaie un miliard de lei pentru un necesar de 3,8 miliarde care ar salva proiectele

OUG emisă vineri facilitează autorităților locale ”contractarea de împrumuturi din venituri din
privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1.000.000 mii
lei”.


Creditele vor putea fi folosite pentru a asigura:

  • finanțarea cheltuielilor neeligibile ale proiectelor operaționale finanțate în perioada de programare 2014 – 2020,
  • prefinanțarea și/sau cofinanţării proiectelor

Problema autorităților locale și centrale nu este însă rezolvată.

Tot Nota de Fundamentare arată: ”ar fi necesar un total de 3.800.000 mii lei doar pentru asigurarea cheltuielilor necesare finalizării proiectelor încadrate în categoriile de proiecte nefuncționale și nefinalizate.”

În plus, miliardul nu este destinat exclusiv proiectelor finanțate din bugetul anterior al UE în pericol de dezangajare. Pentru acest plafon maxim de creditare se pot înscrie și autoritățile locale care au nevoie de bani ”pentru a implementa proiecte finanțate prin PNRR aflate în sarcina bugetului local”.

Dobânda aferentă împrumuturilor este ROBOR la 3 luni, la care se adaugă o marjă în funcţie de scadenţa
împrumuturilor:

  • 1 punct procentual pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv
  • 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv

Chiar dacă condițiile de creditare sunt relativ avantajoase, nu este clar câte autorități locale vor apela la această facilitate ținând cont de faptul că multe au probleme și să își asigure cheltuielile curente.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. 1. Se pot vedea undeva proiectele in cauza ?
    2. Pe ce criterii se va face distribuirea sumei prevazute (1 miliard de lei) stiind faptul ca necesarul este de 3.8 miliarde ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. 1. Se pot vedea undeva proiectele in cauza ?
    2. Pe ce criterii se va face distribuirea sumei prevazute (1 miliard de lei) stiind faptul ca necesarul este de 3.8 miliarde ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: