24 octombrie, 2023

Declinul activităților economice în zona euro s-a accentuat în octombrie, crescând riscul intrării în recesiune în semestrul al doilea al anului, arată indicele PMI anunțat marți de S&P, transmite Reuters.

Valoarea indicelui PMI calculat în urma unui sondaj în rândul managerilor de achiziții ale companiilor reprezentative a scăzut la 46,5 în octombrie, de la 47,2 în septembrie, ceea ce indică o înrăutațire a stării economiei din zona euro. Riscul intrării unei recesiuni tehnice devine tot mai mare, singurul avantaj fiind reducerea presiunii asupra prețurilor de consum pe fondul unei cereri tot mai anemice.

Toate sectoarele continuă să fie pe un trend descendent. Producția industrială continuă contracția, PMI scăzând la 43,2 în octombrie, cu mult sub 50, nivelul care desparte creșterea de scădere. Serviciile, care au fost motorul avansului PIB la începutul anului, s-au contractat de la 48,7 în septembrie la 47,8 în octombrie, cea mai mică valoare din ultimii trei ani și jumătate. Acest lucru demonstrează că cheltuielile din perioada vacanțelor s-au prăbușit brusc la finalul sezonului și cererea de servicii s-a contractat în mare măsură.


Impactul asupra ocupării forței de muncă este de asemenea vizibil. În ultimele luni, creșterea ratei de ocupare a forței de muncă a avansat în ritm de melc, deoarece unitățile de producție și-au redus numărul de angajați, iar sectorul serviciilor a redus drastic ritmul angajăriilor. Indicele PMI pentru octombrie indică faptul că ocuparea generală a forței de muncă se contractă la începutul celui de-al patrulea trimestru, deoarece în sectorul serviciilor rata de ocupare a forței de muncă stagnează.

Efectul declinului economiei asupra prețurilor este însă pozitiv. În ciuda prețurilor mai mari la energie și a creșterii continue a salariilor, se observă frânarea inflației industriale la poarta fabricilor.

Pentru Banca Centrală Europeană, scăderea indicelui PMI anunțată azi dă un semnal clar că nu este necesară o altă creștere a ratei dobânzii, deoarece cererea mai slabă stăvilește presiunile inflaționiste pentru întreprinderi, generate de prețurile mai mari ale materiilor prime.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: