19 decembrie, 2019

Atât timp cât premierul Joseph Muscat (foto) rămâne în funcție, există riscul ca investigația privind asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia să fie compromisă, se arată într-o rezoluție a Parlamentului European în care se cere demisia imediată prim-ministrului maltez.

De asemenea, deputații europeni salută luarea de poziție a vicepreședintelui Comisiei Europene, Vera Jourová, afirmând că eșecul Maltei de a promova reforme judiciare ar putea servi drept bază pentru declanșarea unei proceduri de sancționare în baza articolului 7.

„Evenimentele din Malta din ultimii ani au adus amenințări grave și persistente asupra statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale”, precizează PE în rezoluție, subliniind preocupările sale pentru libertatea presei, independența poliției și a sistemului judiciar, libertatea de întrunire pașnică și separarea puterilor în stat.


Europarlamentarii reamintesc și necesitatea instituirii unui mecanism permanent și independent la nivelul întregii UE privind monitorizarea democrației, statului de drept și a drepturilor fundamentale.

Rezoluția a fost adoptată miercuri, cu 581 de voturi pentru, 26 împotrivă și 83 de abțineri.

Documentul atrage atenția asupra acuzațiilor de corupție și spălare de bani aduse premierului maltez și, în special, șefului său de cabinet și fostului ministru al Turismului, dar și altor membri ai guvernului, precum și unor companii și persoane legate de acești oficiali. Aceste acuzații, arată eurodeputații, sunt anchetate în investigații paralele ce nu avansează sau nici măcar nu au fost demarate.

Jurnalista de investigaţii Daphne Caruana Galizia, în vârstă de 53 de ani, care demascase numeroase cazuri de spălare de bani şi corupţie în Malta, a fost ucisă la 16 octombrie 2017, într-o explozie provocată de o bombă plasată sub automobilul său.


Daphne Galizia investiga implicarea unor oficiali și oameni de afaceri maltezi în schemele dezvăluite în scandalul Panama Papers.

PE cere desființarea sistemului de vânzare a cetățeniei

PE solicită, de asemenea, eliminarea schemelor de acordare a cetățeniei și dreptului de ședere investitorilor străini din Malta, sisteme ce înseamnă vânzarea de cetățenii UE și reprezintă o amenințare asupra eforturilor europene împotriva spălării de bani, criminalității transfrontaliere și asupra păstrării integrității spațiului Schengen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: