6 iunie, 2013

Băncile aflate sub supravegherea BCE, care întâmpină dificultăţi, ar putea fi închise de o agenţie europeană, potrivit unei propuneri, care va stârni controverse, scrie Reuters.

Oficialii europeni încearcă să realizeze o schemă prin care să închidă băncile cu probleme, într-un nou sistem de supervizare condus de BCE.

Prima parte a uniunii bancare va fi realizată anul viitor, când BCE va prelua supervizarea băncilor. Se poartă negocieri pentru construcţia celui de-al doilea pilon – o agenţie pentru a închide băncile, un fond central fiind creat pentru a acoperi costurile.


CE redactează un plan în acest sens, iar comisarii europeni vor discuta prima variantă a acestuia. Oficialii vor să ofere Comisiei şi unei nou-create agenţii puteri pentru a închide băncile acolo unde BCE detectează o problemă şi unde „este tras un semnal de alarmă”.

Ar urma să existe şi un fond sponsorizat de companii private, care să participe la desfiinţarea băncilor, dar nu este clar cine ar acoperi aceste costuri în timpul anilor în care această agenţie este creată.

Comisia va trebui să aibă grijă ca propunerea să fie susţinută de statele membre UE, care trebuie s-o aprobe înainte ca ea să devină lege.

Germania, în special, este îngrijorată de orice schemă care presupune că o agenţie străină va putea să forţeze închiderea uneia dintre băncile sale.


De asemenea, Berlinul se va opune oricărei măsuri care va presupune să plătească o parte a notei dacă o bancă în Spania, de pildă, are probleme.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: