O operaţiune chineză pe reţelele de socializare care caută să stârnească furie politică în Occident a propagat îndemnuri la răsturnarea guvernului spaniol condus de premierul Pedro Sanchez (foto), a declarat compania americană de analiză a reţelelor sociale Graphika, specializată în urmărirea dezinformării în mediul online, transmite miercuri Reuters, citată de Agerpres.
Graphika a precizat că operaţiunea, numită Spamouflage, despre care crede că are legătură cu statul chinez, s-a prezentat luna aceasta drept grupul pentru drepturile omului Safeguard Defenders pentru a răspândi apeluri în mediul online pentru răsturnarea guvernului spaniol ca răspuns la inundaţiile catastrofale din octombrie în care au murit 224 de persoane.
„Este prima dată când vedem Spamouflage făcând direct apel la răsturnarea unui guvern străin”, afirmă Graphika în cel mai recent raport al său.
Zeci de conturi propagau imagini și videoclipuri ce criticau răspunsul de gestionare a inundațiilor
Potrivit Graphika, campania Spamouflage operează în mai multe ţări din 2017, ca de exemplu sub masca alegătorilor americani în timpul alegerilor de anul trecut, în timp ce Canada a declarat anul trecut că operaţiunea a vizat membri ai parlamentului, inclusiv pe prim-ministrul Justin Trudeau.
Graphika a detectat zeci de conturi pe platformele de socializare ce apăreau ca Safeguard Defenders pentru a genera videoclipuri şi imagini care critică gestionarea inundaţiilor de către guvernul minoritar al prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez şi de către guvernul regional din Valencia.
Ambasada Chinei la Madrid şi guvernul spaniol nu au răspuns imediat unui e-mail al Reuters prin care li se solicitau comentarii. În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale americane din 2024, un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington a declarat că Beijingul „nu are nicio intenţie şi nu se va amesteca” în scrutin.
Campaniile de dezinformare din Europa s-au amplificat în ultimii ani
Spamouflage a vizat în mod repetat Safeguard Defenders, după ce ONG-ul cu sediul la Madrid a publicat un raport în 2022 în care acuza China că înfiinţează secţii de poliţie secrete în statele membre ale Uniunii Europene, potrivit Graphika.
Directorul campaniei Safeguard Defenders, Laura Harth, a declarat că organizaţia a detectat o campanie online de discreditare din partea Chinei de când şi-a publicat raportul.
Într-un videoclip în care a fost suprapusă sigla Safeguard Defenders, postat pe X şi şters ulterior, o persoană mascată care pretinde că face parte din ONG spune că va „demasca” autorităţile pentru că au renunţat la oamenii obişnuiţi. Videoclipul se încheie cu un apel la răsturnarea guvernului spaniol.
Graphika şi-a exprimat „o încredere ridicată” în faptul că aceste conturi pe care le-a identificat fac parte dintr-o campanie a Spamouflage.
(Citește și: ”Raportul Forumului Economic Mondial despre Riscurile Globale 2025 / „Plugurile se transformă din nou în săbii: Riscurile principale – conflict armat între state și manipulare și dezinformare”)
***