22 iulie, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că la reuniunea şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est, organizată în pregătirea Summit-ului NATO din septembrie, România va insista pentru o redefinire a relaţiei Alianţei cu Rusia, din cauză că acest stat periclitează siguranţa ţărilor din zonă.

La Varşovia, a mai afirmat Traian Băsescu, România va încerca să convingă partenerii să ajute Republica Moldova, care se confruntă cu sancţiuni economice impuse de Rusia ca efect al parafării Acordului de Asociere UE-Moldova.

Obiectivele României pentru Summitul NATO din Marea Britanie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Aeroportul ”Henri Coandă”, înainte de plecarea la Varşovia, că unul dintre subiectele aflat pe ordinea de zi a Reuniunii şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est se referă la pregătirea Summit-ului NATO care va avea loc în luna septembrie, în Marea Britanie.


Şeful statului a arătat că România are mai multe priorităţi legate de acest summit, prima fiind legată de „adoptarea de măsuri concrete pe termen lung şi de echilibrarea geografică a resurselor militare ale Alianţei Nord-Atlantice pe teritoriul Uniunii Europene”.

”În speţă, nu am dori o diminuare a resurselor pentru flancul estic, în detrimentul resurselor alocate zonei nordice, ţările Blatice şi Polonia. Şi România, şi Bulgaria ar trebui tratate cu atenţie, având în vedere în primul rând realităţile”, a precizat Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, celelalte priorităţi ale României pentru summit-ul din septembrie sunt:

  • reflectarea în documentele summitului a importanţei strategice a Mării Negre
  • încurajarea parcursului către NATO a Georgiei şi Muntenegrului, obiectiv care ar trebui să fie susţinut de toate ţările est-europene
  • asumarea de către toate statele membre NATO a alocării a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare
  • adâncirea cooperării cu partenerii estici- Republica Moldova, Ucraina, Georgia
  • asumarea unui rol mult mai important al NATO în garantarea securităţii energetice a Europei şi în prevenirea şi lupta împotriva atacurilor cibernetice
  • încheierea misiunii din Afganistan şi continuarea programului Resolute Support, care începe de la 1 ianuarie 2015 şi se referă la asigurarea instructorilor pentru continuarea proceselor de pregătire a armatei afgane, în condiţiile în condiţiile în care până la sfârşitul anului se reuşeşte semnarea unui acord în acest sens între autorităţile afgane şi NATO
  • redefinirea relaţiei NATO-Federaţia Rusă

Legat de acest ultim punct, preşedintele Traian Băsescu a detaliat: „După Nagorno-Karabah, în Azerbaidjan, după Abhazia şi Osetia, în Georgia, după Transnistria, în Republica Moldova, a urmat, acum, anexarea ilegală a Crimeei şi situaţia din Ucraina de est, unde Federaţia Rusă are responsabilităţi majore. În această situaţie, nu putem să menţinem tipul de relaţie NATO-Federaţia Rusă ca şi până acum. Se dovedeşte că Federaţia Rusă are politici care periclitează securitatea statelor din regiune”.

Despre Republica Moldova


Președintele Traian Băsescu a mai anunțat marţi că la reuniunea de la Varşovia va ridica problema Republicii Moldova, în contextul interdicțiilor economice impuse de către Federația Rusă.

“Republica Moldova va trebui să înfrunte sancțiuni prin interdicțiile de la importuri de către Federația Rusă pentru vinuri, fructe, ceea ce constituia principalul motor de comerț exterior în perioada de toamnă pentru Republica Moldova. Din acest punct de vedere, vă pot spune că UE a dublat cotele în regim duty free- cotele de fructe și de vinuri pe care Republica Moldova le poate exporta pe piața UE, însă ele sunt insuficiente pentru a acoperi nevoile de export ale Republicii Moldova”, a spus Traian Băsescu înainte de plecarea la Varșovia, unde se desfășoară reuniunea șefilor de stat din Europa Centrală și de Est.

Şeful statului a precizat că în principal România și Polonia ar trebui să găsească soluții de depozitare a producției de fructe din această toamnă din Republica Moldova, motivând că marea problemă a agricultorilor moldoveni este lipsa capacității de depozitare a fructelor.

“Va fi o problemă pe care o voi ridica pentru a sprijini Republica Moldova și pentru a nu crea tensiuni între agricultori și Guvern, guvern care a avut opțiunea de a semna Acordul de asociere. Mai mult, facilitățile care decurg din dublarea cotelor de fructe și vinuri pe piața UE intră în vigoare de la 1 octombrie, iar agricultorii moldoveni au nevoie de o soluție acum, când încep recoltarea la fructe”, a spus președintele Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a plecat, marţi, la reuniunea şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est.

Reuniuna va începe la ora 12.05 (ora României), iar la ora 14.10 (ora României) va avea loc un dejun de lucru oferit de preşedintele Republicii Polone, Bronisław Komorowski.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: