Miniștrii de Externe ai UE se reunesc într-o ședință extraordinară vineri pentru a discuta efectele și abordarea comună într-o serie de crize în derulare la granițele UE.
”Vom discuta chestiuni urgente și modul de poziționare față de situația din Mediterana de Est, față de alegerile prezidențiale din Belarus și față de evoluțiile din Liban”, a scris pe Twitter șeful diplomației europene, Josep Borell.
Turcia tulbură apele în Mediterana
Cea mai presantă chestiune pentru Europa este disputa din Mediterana legată de accesul la resurse naturale, acolo unde Turcia provoacă constant, de jumătate de an, Grecia și Cipru.
Cea mai recentă acțiune s-a produs chiar săptămâna trecută, când președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că țara sa a reluat operațiunile de explorare a gazelor în estul Mediteranei, susținând că Grecia nu și-a respectat angajamentele privind activitățile de acest tip în zonă.
Trei zile mai târziu, Grecia a cerut marți convocarea unui summit de urgenţă al UE cu privire la Turcia, ca reacție la trimiterea de către Ankara a unei nave turce de explorare în căutare de hidrocarburi în apropierea Ciprului.
Nava Oruç Reis, specializată în prospecțiuni și deținută de Directoratul General pentru Resurse Minerale al Turciei, a ajuns la sud-est de insula Creta, escortată de o flotilă de război turcă formată din 5 nave.
(Citiți și: ”Turcia face ”cercetări seismice” în apropierea unei insule grecești – Atena sesizează UE, NATO și Consiliul de Securitate”)
Se clatină ultimul dictator al Europei
În Belarus, după alegerile controversate de duminică al căror câștigător a fost desemnat, pentru a șasea oară, Alexander Lukashenko, protestele răvășesc țara. Forțele de securitate luptă de trei zile cu protestatarii în capitala Minsk dar și în alte orașe, fiind oficial nunțate 6.000 de arestări.
Contracandidatul lui Lukașenko la alegeri, Svetlana Tikhanovskaya, s-a refugiat în Lituania pentru a asigura protecția familiei, acțiune care l-a determinat pe Josep Borell să transmită un avertisment la Minsk.
”UE urmărește situația din Belarus și va lua măsuri împotriva autorilor violențelor nejustificate, a arestărilor abuzive și a falsificării rezultatului alegerilor”, a transmis marți Înaltul Reprezentant UE Josep Borell.
(Citiți și: ”Alegeri Belarus: Liderul opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a fugit în Lituania pentru siguranța copiilor ei”)
Alexander Lukashenko acuză ”puteri străine” că stau în spatele protestelor din Belarus, nominalizând Cehia, Polonia și Rusia.
Au început negocierile pentru formarea unui nou guven în Liban
Situația politică și economică din Liban s-a înrăutățit brusc după explozia devastatoare produsă acum 8 zile în Beirut. Explozia care a devastat capitala Libanului a declanșat proteste anti-guvernamentale. Guvernul Libanului a demisionat la începutul săptămânii, iar discuțiile pentru formarea noului cabinet deja au demarat.
Lideri mondiali au promis duminică, în cadrul unei conferințe a donatorilor organizată de Paris, ajutor de 250 milioane de euro, dar pagubele provocate de explozie sunt estimate la peste 15 miliarde de dolari.
(Citiți și: ”Guvernul Libanului a demisionat”)
Josep Borell a transmis luni că, în acest moment, ”cetățenii libanezi doresc mai mult decât solidaritate, doresc schimbări fundamentale care să conducă la rezolvarea problemelor structurale cu care țara se confruntă de ani întregi”.
După explozia devastatoare produsă în Beirut în urmă cu 6 zile, Franța, UE și Statele Unite au anunțat trimiterea de ajutoare de urgență în Liban dar au cerut o anchetă imparțială asupra cauzelor exploziei din port și reforme ale statului.