31 martie, 2016

baietii-destepti-hidroelectrica-300x199Listarea unui pachet de 15% din acțiunile pe care statul român le deține la Hidroelectrica va avea loc la finele acestui an, a declarat joi administratorul judiciar al companiei, Remus Borza.

Dacă Fondul Proprietatea (FP) ar alege să pună la bătaie un pachet de 10% din participații, respectiv jumătate din deținerile sale toale, la IPO, listarea ar putea avea loc simultan atât pe bursa de la București cât și pe cea de la Londra, a precizat avocatul pentru cursdeguvernare.ro.

Statul s-a angajat să vândă pe bursă 15% din acțiunile producătorului de energie, însă reprezentanții Bursei de Valori București (BVB) susțin că dimensiunea pachetului este relevantă, iar dacă acesta ar fi cuprins între 20 și 25% ar putea contribui semnificativ la upgradarea pieței de capital românești, de la statutul de piață de frontier la care este încadrată acum la statutul de piață emergentă.


”(Listarea unui pachet de, n.r.) 15% din Hidroelectrica e suficient. Dacă vrea, Fondul Proprietatea – nu pot decât să-i încurajez, ei au o deținere de 20%, mandatul lor este să lichidizeze cât mai mult și într-un termen cât mai scurt toate participațiunile lor la companiile din România – pot să vină și ei alături de noi cu 10% din deținerile lor și atunci practic s-ar oferta un pachet mai mare și în atare condiții are sens – câtă vreme va veni și Fondul Proprietatea alături de statul român – să avem acea listare duală București-Londra”, a declarat Remus Borza.

Întrebat dacă reprezentanții FP s-au arătat interesați la propunerea de a merge împreună la IPO, Borza a precizat că aceștia au manifestat deschidere la discuțiile avute pe acest subiect.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a precizat totodată că valoarea companiei este evaluată între 5 și 7,5 miliarde de euro, dar și că statul ar urma să încaseze în jur de 750 de milioane de euro din listarea Hidroelectrica.

”De regulă, în astfel de proceduri de listare, valoarea acțiunilor este dată de un multiplu, de 10-15 ori EBITDA. Câtă vreme chiar și anul acesta noi vom avea o EBITDA de vreo 500 de milioane de euro, cu un factor de multiplicare de doar 10 avem o valoare minimă de 5 miliarde. Dacă ne-am duce pe un 15% putem ajunge la 7,5 miliarde de euro valoarea Hidroelectrica. Dar trebuie să fie discount (la listare, n.r.) ca să existe interes din partea potențialilor acționari și probabil acționarii vor merge spre acea valoare minimă, pe un factor de multiplicare de zece ori EBITDA, de 5 miliarde de euro. Asta înseamnă undeva la 750 de milioane de euro așteptările mele ca bani încasați pe cedarea celor 15% din capitalul social”, a declarat Remus Borza. El a precizat totodată că a luna trecută a participat la o campanie de promovare a companiei la Londra, unde a participat la zeci de întâlniri cu reprezentanți ai unor fonduri de investiții din Europa și din Asia, interesate de listarea Hidroelectrica. Administratorul va pleca pe 16 aprilie la New York pentru o campanie similară, având deja 40 de întâlniri programate.


Pregătirile pentru listarea Hidroelectrica ”sunt în linie dreaptă”, a mai arătat Borza. Săptămâna viitoare ar urma să fie înființată, prin hotărâre de Guvern, comisia interministerială pentru privatizarea companiei.

Listarea – importantă în tentativa Bursei de-a depăși statutul de piață periferică

Într-un interviu acordat cursdeguvernare.ro,  Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București (BVB), a precizat că bursa românească ar putea deveni o piață emergentă prin listarea unor pachete mai mari din acțiunile companiilor de stat.

Mai exact, pentru a accede la statutul de piață emergentă, pe bursă ar trebui să existe cel puțin trei companii super lichide, ”trei companii care trebuie să îndeplinească în același timp trei condiții: dimensiunea companiei – 1,26 miliarde de dolari și avem companii mai multe, al doilea criteriu foarte important la care noi nu prea suntem încă acolo este dimensiunea free-float-ului, adică valoarea acțiunilor liber tranzacționabile din care statul se exclude, Fondul Proprietatea se exclude, BERD-ul se exclude – de 630 de milioane de euro”, a precizat Lucian Anghel.

Al treilea criteriu spune că fiecare companie trebuie să aibă un ”rulaj” al free-float-ului de 15%.

Astfel de dimensiuni se găsesc în special la companiile de stat, a arătat Anghel. Statul ar trebui să scoată pe bursă 20-25% din acțiunile Hidroelectrica astfel încât această să ajungă să îndeplinească criteriile menționate, a precizat președintele CA-ului BVB.

Dacă Fondul Proprietatea va participa cu 10% la IPO-ul organizat de statul român, atunci compania ar întruni criteriile cerute de investitorii străini pentru upgradarea pieței de capital a României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: