fbpx

27 ianuarie, 2025

Setul de reguli ale Uniunii Europene menite să lupte împotriva schimbărilor climatice creează un obstacol viitor între Europa și orice efort de a cumpăra mai mult gaz din Statele Unite, avertizează experți din industrie și politicieni citați de Politico.

Președintele american Donald Trump a spus că, dacă UE nu dorește să se confrunte cu tarife comerciale, „singurul lucru pe care îl pot face rapid este să ne cumpere petrolul și gazele”. În timp ce oficialii UE au confirmat că sunt deschiși la negocieri cu Casa Albă, experții subliniază că viitoarele norme privind emisiile ar putea anula orice înțelegere.

Penalități pentru import de combustibil ce nu respectă noile reguli privind emisiile de metan

Începând cu 2027, UE va începe să penalizeze companiile care importă combustibil ce nu respectă noile reguli privind emisiile de metan. Aceste măsuri au fost dezvoltate în parteneriat cu administrația Biden.


Situația creează „tensiune potențială”, a spus Matteo Mazzoni, director de analiză la ICIS, care spune că noile reguli europene „acţionează efectiv ca un tarif la frontieră pentru importurile de gaze, inclusiv din SUA, şi adaugă o povară administrativă şi costuri de operare pentru exportatori şi importatori”.

Metanul, care se scurge frecvent în timpul producției și livrării de combustibili fosili, este catalogat ”deosebit de dăunător” pentru mediu. Ca răspuns, oficialii au început să creeze linii directoare mai stricte atât pentru urmărirea, cât și pentru limitarea emisiilor de metan.

Începând cu 2025, importurile de combustibil în UE vor trebui să vină cu date complete privind cantitatea de metan emisă în timpul producției lor. În doi ani, neîndeplinirea criteriilor blocului va declanșa un sistem restrictiv care ar putea include „plăți de penalități sau amenzi” pentru exportatori.

Trump se îndreaptă exact în direcția opusă, promițând că va crește producția de combustibili fosili la niveluri deja record în Statele Unite.

Administrația Trump descătușează combustibilii fosili

Președintele SUA deja a revocat o serie de ordine de mediu și a emis o directivă pentru a anula orice măsuri care „îngreunează dezvoltarea resurselor energetice interne”. Aceasta înseamnă, probabil, că reglementările privind metanul și dioxidul de carbon vor fi slăbite.


Abordarea va avea inevitabil implicații din perspectiva reglementărilor UE. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene,Anna-Kaisa Itkonen a declarat pentru Politico că importurile extinse de gaz american „ar intra sub reglementarea noastră privind metanul” și a spus că nu există planuri pentru o scutire.

Nu sunt singurele reguli viitoare ale UE care ar putea declanșa furia lui Trump într-o discuție comercială. Începând cu 2026, UE va impune o taxă pentru importurile de bunuri cheie cu consum mare de carbon, cum ar fi oțel și îngrășăminte, dacă acestea nu îndeplinesc standardele UE – de fapt, o taxă la frontiera pe carbon.

UE îi oferă lui Trump justificarea pentru a impune tarife

Politica UE de a percepe taxe asupra emisiilor străine este „o problemă potențială controversată, deoarece poate fi interpretată ca o justificare pentru noi tarifelor” pe care Trump a promis că le va impune, a declarat Leslie Palti-Guzman, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Observatorii urmăresc, de asemenea, să vadă dacă Trump cere Departamentului de Energie să renunțe renunță la efortul birocratic de a crea un cadru de monitorizare și raportare a emisiilor de metan din transporturile de gaze naturale lichefiate – este genul de date pe care le așteaptă Europa.

Dacă această inițiativă va fi oprită, producătorilor americani de LNG le va fi mult mai greu să-i convingă pe cumpărătorii europeni că gazul lor este atât de curat cum se anunță, afirmă Kevin Book, directorul firmei de consultanță ClearView.

Opinii divergente în Parlamentul European


Jutta Paulus, membru al Parlamentului European din partea Verzilor Germani, care a lucrat la regulile UE privind metanul, a insistat că SUA ar primi penalități financiare doar dacă companiile americane ar folosi de fapt birocrația lui Trump pentru a scădea sub standardele recunoscute la nivel internațional.

„Regulamentul privind metanul asigură aprovizionare fiabilă și reduce risipa de energie și bani. Nu președintele SUA poate forța companiile private să ignore standardele care le-ar permite să obțină profituri mai mari”, spune europarlamentarul german.

Nu toți din PE susțin acest punct de vedere. „Regulamentul UE privind metanul, ca parte a Green Deal, reprezintă un exemplu clar de exgerare a reglementărilor, care amenință atât interesele europene, cât și pe cele americane”, afirmă Filip Turek, un membru al Parlamentului European din partidul de dreapta al șoferilor din Cehia, care militează pentru combustibil mai ieftin.

„Consumatorii și industriile europene se luptă deja sub greutatea reglementărilor de mediu agresive. Adăugarea de tarife de facto prin reglementările privind metanul nu fac decât să exacerbeze presiunile economice și ar putea oferi pretextul pentru măsuri americane în oglindă”, a spus Turek.

(Citește și: ”UE pregătește ”oferta de pace” economică pentru Donald Trump: LNG, armament, autoturisme”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: