15 martie, 2013

Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației, Liviu Dragnea, a invocat posibilitatea ca regionalizarea să se facă pe mai mult de 8 regiuni de dezvoltare, însă fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a avertizat că un număr mai mare de regiuni ar bloca până la 2 ani absorbția fondurilor europene.

”Că numărul regiunilor va fi 8, va fi 12, va fi 10, va fi 7 este important, dar nu cu asta se începe. Regiunea trebuie să fie suficient de mare, în așa fel încât să poată genera proiecte de anvergură și să pună la un loc toate resursele de potențial din fiecare județ component, dar nu atât de mare încât să nu mai vadă nevoile comunităților locale”, a spus Dragnea, joi seara, la prezentarea raportului pe Societății Academice Române (SAR) pe anul 2013.

În schimb, fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a atras atențiua că un număr mai mare de 8 regiuni ar conduce la întârziri în absorbția fondurilor europene.


”Dacă ne închipuim că regionalizarea e soluţia miraculoasă a problemelor cu care se confruntă societatea românească, ne înşelăm amarnic. Dimpotrivă, regionalizarea are extrem de multe capcane. Dacă noi vom merge pe perioada 2014-2020, deci vom hotărî anul acesta că mergem pe mai mult de opt regiuni, practic va însemna că minimum un an jumate, doi ani de zile noi vom fi blocaţi pe absorbţia fondurilor comunitare”, a avertizat Orban.

Fostul comisar european a explicat că modificarea numărului de regiuni de dezvoltare implică negocieri prelungite cu Comisia Europeană și redefiniri statistice.

”Dacă noi luăm decizia în decursul acestui an şi spunem că venim cu 10 regiuni, nu cu opt regiuni, asta înseamnă numai din punct de vedere statistic o muncă enormă de cel puţin un an jumate-doi ani de zile, va însemna practic un blocaj la nivelul organizării şi negocierii cu Comisia Europeană”, a susținut Leonard Orban.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: