2 iunie, 2014

Regele Spaniei Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, va abdica şi-i va lăsa tronul fiului său, prinţul Felipe, a anunţat luni şeful Guvernului, Mariano Rajoy, luând ţara prin surprindere.

Ulterior, într-o apariţie telvizată, suveranul spaniol a confirmat că abdică în favoarea principelul de Asturias, pentru a impulsiona „reînnoirea” monarhiei.

Acesta a vorbit despre setea „din noi pentru un elan de reînnoire, de depăşire, de corectare a greşelilor” şi a spus că că fiul său „are maturitatea, pregătireaşi simţul responsabilităţii necesare pentru a prelua cu toate garanţiile conducerea statului şi pentru a deschide o nouă etapă de speranţă în care vor fi aliate experienţa dobândită şi entuziasmul unei noi generaţii”.

 Regele Juan Carlos, o salvare pentru Spania


Juan Carlos, care a urcat pe tron la moartea dictatorului Francisco Franco, în noiembrie 1975, şi-a construit popularitatea conducând tranziţia Spaniei către democraţie.

Tânărul rege a fost încoronat în 22 noiembrie 1975, la vârsta de 37 de ani, la două zile de la moartea lui Franco, care îl desemnase, în 1969, succesorul său.

S-a impus însă ca erou al tranziţiei democratice cinci ani mai târziu. În 23 februarie 1981, tânărul rege, purtând uniformă militară, le ordona, într-un mesaj televizat, ofiţerilor pucişti din cadrul Gărzii Civile, care ocupau la acel moment sediul Parlamentului, să se întoarcă în cazărmi.

A dejucat astfel tentativa de lovitură de stat condusă de către locotenent-colonelul Antonio Tejero.


Ani de zile, obiceiurile simple şi naturale ale acestui şef de stat, cu o viaţă privată discretă şi pasionat de sport – mai ales de iahting şi de schi – i-au adus afecţiunea spaniolilor.

Scandalurile care au implicat monarhia spaniolă

În ultimii ani însă, popularitatea regelui Juan Carlos s-a prăbuşit sub scandaluri care au vizat casa de Burbon.

Una dintre fiicele sale, infanta Cristina, este implicată într-un scandal judiciar. În vârstă de 48 de ani, infanta este inculpată pentru fraudă fiscală şi spălare de bani, alături de soţul ei, Iñaki Urdangarin, suspectat de corupţie.

Luxoasa partidă de vânătoare de elefanţi din primăvara lui 2012, în Botswana, care ar fi rămas secretă dacă regele nu ar fi fost repatriat de urgenţă după o căzătură, i-a şocat pe spanioli, afectaţi de criză.

Problemele de sănătate repetate, după ce a fost operat de o tumoră benignă la plămân în mai 2010, i-au afectat, de asemenea, imaginea suveranului şi au pus spaniolii în faţa posibilităţii unui transfer de putere către Felipe.

Felipe, succesorul regelui Juan Carlos

Modern şi discret, Felipe de Bourbon a fost crescut cu obiectivul să devină regele Spaniei, un rol în care a exersat din copilărie şi pe care şi-l asumă astăzi, la 46 de ani.

Misiunea sa este să asigure continuitatea unei monarhii parlamentare instaurate progresiv, odată cu urcarea pe tron, în 1975, a lui Juan Carlos, desemnat de către dictatorul Francisco Franco ca succesorul său.

Marea sa provocare este să convingă, într-o ţară în care susţinerea populară a monarhiei a atins cel mai slab nivel istoric, după o serie de scandaluri, care l-au ocolit.

S-a căsătorit în 2004, cu Letizia Ortiz, o femeie din popor, jurnalistă de televiziune şi divorţată, o premieră în istoria monarhiei spaniole. Au împreuună două fetiţe, pe Leonor, născută în octombrie 2005, şi Sofia, născută în aprilie 2007.

Familia a trăit până în prezent departe de fast, într-o casă construită pentru Felipe în parcul Palatului Zarzuela, lângă Madrid.

Vorbeşte bine catalana, un atu în Catalonia, o regiune în nord-estul Spaniei în care aspiraţiile naţionaliste s-au consolidat odată cu criza economică, un lucru care contribuie la tensionarea relaţiilor cu Madridul.

Începând din primăvara lui 2010, Felipe a fost nevoit să-şi consolideze şi mai mult prezenţa oficială, în contextul frecventelor probleme de sănătate ale regelui Juan Carlos.

Pilot de elicopter, amator de fotbal, Felipe este de asemenea un bun sportiv sportiv. El a participat la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, în echipa spaniolă de iahting.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: