2 noiembrie, 2023

Uniunea Europeană trebuie să se angajeze în reforme îndrăznețe pe măsură ce se pregătește să se extindă, a declarat joi ministrul german de externe Annalena Baerbock.

Ministrul german de externe a primit joi o parte a omologilor săi europeni, în fața cărora va promova reforma UE. Șaptesprezece miniștri, inclusiv cei ai Ucrainei, Turciei, Spaniei și Poloniei, și 11 secretari de stat, inclusiv francezul Laurence Boone, sunt prezenți la reuniunea organizată de diplomația germană la Berlin.

Germania susține ideea unei „foii de parcurs” care să asigure faptul că reformele merg mână în mână cu discuțiile de aderare.


Într-un interviu acordat Politico în urmă cu 2 zile, ministrul pentru afaceri europene din Portugalia, Tiago Antunes, a propus pentru prima dată o foaie de parcurs asupra căreia țările UE să cadă de acord pentru ca extinderea și reforma UE să se desfășoare „în tandem”.

Ce reforme susține Germania

Berlinul pune un accent puternic pe protecții mai ferme ale statului de drept, după experiența cu Ungaria și Polonia, care s-au protejat reciproc prin veto de acțiunii UE privind încălcarea legilor democratice fundamentale.

„Vom vorbi despre o reformă a procedurii descrise de articolul 7”, a declarat un oficial al Ministerului de Externe german, referindu-se la măsura care ar trebui să protejeze UE de țările care se îndepărtează de principiile democratice prin privarea acestora de drepturile de vot în Consiliu.

Limitarea dimensiunii Parlamentului și Comisiei: „Este evident că nu putem lăsa pur și simplu Parlamentul European și Comisia să crească din ce în ce mai mari”, a mai spus oficialul german.


În comentarii care vor provoca alarma în unele dintre țările membre mai mici ale UE, Annalena Baerbock a propus joi și abolirea actualului sistem care atribuie fiecăreia dintre statele membre un comisar,în perspectiva pregătirii UE pentru extinderea cu noi membri.

Un singur ”președinte”- După dispute constante între Ursula von der Leyen și Charles Michel în chestiuni de politică externă, Ministerul de externe al Germaniei va propune o schimbare. „Este cu adevărat util dacă interlocutorii străini nu știu dacă să-l invite pe președintele Comisiei sau pe președintele Consiliului European atunci când vor să vorbească despre relațiile lor cu UE?” se întrebă oficialul.

În fața omologilor europeni, ministrul Annalena Baerbock își va reînnoi, de asemenea, propunerea pentru a trece de la unanimitate la decizii cu majoritate calificată în chestiuni care vizează politici fiscale și politica externă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: