Creșterea prețurilor în aprilie 2015 a fost de 0,13%, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică. Rezultatul mai bun decât în aceeași lună a anului trecut a dus la scăderea inflației anuale de la 0,79% la finele primului trimestru până la 0,65%. Cu toate acestea, de la începutul lui 2015, creșterea prețurilor a fost dublă, respectiv 1,30%. Valoarea consemnată de INS reprezintă echivalentul unei inflații de 4% pe an.
Creșterea indicelui general al prețurilor a fost determinată aproape exclusiv de majorarea prețurilor la alimente cu 0,33%, în timp ce produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,01% iar serviciile au înregistrat o creștere a tarifelor de doar 0,07%. Majorarea prețurilor la alimente a fost concentrată pe segmentul legume-fructe.
Legumele s-au scumpit din nou, și în luna aprilie, cu 2,08%, ceea ce a adus creșterea prețurilor lor la 12,62% de la începutul acestui an. Totodată, fructele s-au scumpit cu 3,27% în ultima lună ( 5,25% fructele proaspete) și 11,18% de la începutul anului. Practic, mai mult de jumătate din majorarea generală a IPC pe acest an a venit din zona legume-fructe.
Din această perspectivă, reducerea TVA la produsele alimentare de la 24% la 9%, nu va face decât să limiteze efectele menționate. Ceea ce ar trebui să dea de gândit în privința piețelor en-gros și a depozitelor în care stocurile de legume și fructe ar putea stabiliza aceste fluctuații ale prețurilor, a căror amplitudine destabilizează chiar inflația per total.
De subliniat ieftinirea semnificativă a gazelor naturale livrate populației (-3,67%), măsură care a dus la înjumătățirea inflației lunare. Ei i s-a adăugat scăderea tarifelor la telefonie cu 0,64%, urmare a aprecierii leului în raport cu moneda unică europeană în raport cu care se face calculul facturii lunare. Momentul ales pentru reducerea facturii la gaze ( în contratimp cu calendarul de liberalizare) nu este cel mai fericit, efectul fiind minim din perspectiva consumului.
Creșterea medie a prețurilor pe ultimele 12 luni în raport cu cele 12 luni anterioare a fost de 0,9% potrivit metodologiei naționale dar 1,1% potrivit indicelui armonizat al prețurilor de consum IAPC. De reținut, acesta din urmă este utilizat la nivel european pentru a asigura comparabilitatea între țări și constituie indicatorul de creștere a prețurilor luat în considerație pentru îndeplinirea criteriilor de la Maastricht.

Inflația controlată direct prin politica monetară, CORE 2, s-a situat exact la aceeași valoare cu inflația lunară, respectiv 0,13%. Prețurile administrate au avut o influență puternică în sensul reducerii inflației, în timp ce prețurile volatile ( grupa legume-fructe-ouă) a acționat în sensul creșterii indicelui prețurilor, la fel ca și combustibilii, care au dat aproape jumătate din inflația lunară.

Mai multe produse alimentare de bază au rămas sub nivelul de preț de la finalul anului trecut. Printre ele se numără ouăle (-6,85%) fasolea (-2,60%), zahărul (-1,09%), făina (-0,08%), peștele (-0,05%) și carnea de porc (-0,02%). De aceea, o anumită revenire a prețurilor spre valorile de la finele anului trecut în mai, ultima lună cu TVA de 24% la alimente, apare ca normală.
Sectorul serviciilor a fost relativ stabil, cu un avans al tarifelor de numai 0,07%. Din nou, au ieșit în evidență prestațiile ( scumpite discret, dar continuu) la trei servicii de larg interes: apă, canal, salubritate (+0,35%), îngrijirea medicală (+0,19%) și igienă și cosmetică (+0,11%).