24 aprilie, 2020

Redeschiderea școlilor și universităților pe 16 mai și organizarea examenelor de final de an în sistem clasic este un scenariu nerealist, declară rectorul Remus Pricopie, citat într-un comunicat al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

“Declarația ministrului Educației potrivit căreia ‘examenele naționale vor avea loc’ mi se pare un angajament riscant, mai ales că vorbim de peste 330.000 de elevi (clasele a VIII-a și a XII-a) care ar trebui să parcurgă, timp de mai multe zile, toate probele acestui examen, în spații închise și nepregătite pentru măsuri de protecție împotriva COVID-19″.

Rectorul SNSPA recomandă autorităților pregătirea unui plan B, care să conțină următoarele măsuri:

  • 1. continuarea procesului didactic în sistem online până la finalul anului școlar 2019-2020;
  • 2. identificarea unor soluții de sprijin pentru copiii care nu au acces la resurse digitale;
  • 3. încheierea mediilor după o formulă adecvată – chiar și prin notă unică pentru fiecare disciplină (fără teze, fără număr minim de note, în funcție de disciplină, profil etc.);
  • 4. organizarea examenelor naționale în sistem digitalizat și INDIVIDUALIZAT, așa cum se susțin testele de tip TOEFL, SAT, GRE etc. În cazul în care acest lucru nu poate fi realizat în timp util, să se recurgă la o formulă de echivalare a notelor pentru examenele naționale, procedură atipică, dar deja asumată și de alte țări;
  • 5. organizarea admiterii în învățământul universitar să se desfășoare în baza procedurilor și a calendarelor stabilite prin mecanismele autonomiei universitare și să nu fie modificat cadrul legal într-un mod care s-ar putea dovedi nefuncțional, așa cum sunt unele măsuri din ultima ordonanță, adoptată de guvern în această săptămână.

Autoritățile nu au decis încă data la care se vor redeschide școlile, dar premierul și minitrul Educației au declarat în repetate rânduri că anul nu se amână, iar examenele se vor da, din materia parcursă în primul semestru.

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că redeschiderea școlilor ar putea însemna ca elevii și personalul să folosească măști în interiorul clădirii și tuturor să le fie verificată temperatura la intrarea în clădire.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: