1 septembrie, 2021

Cotațiile gazelor naturale pe piețele angro au crescut până la recorduri istorice la Bursa Română de Mărfuri (BRM) și la niveluri record la hub-ul regional de la Viena (hub-ul CEGH). Tendința de scumpire a gazelor cu livrare în ziua următoare (Day Ahead – DA) a devenit abruptă în ultimele două zile, cu creșteri de 5 – 6% pe zi la Viena, până la un preț mediu ponderat de 52,272 euro / MWh, și de aproape 8%, miercuri, la BRM, până la aproape 246 lei / MWh.

1.000 mc echivalează cu 10,5 MWh.


Pe plan regional scumpirile sunt determinate în această perioadă de întârzierea punerii în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2, prin care Gazprom va pompa gaze naturale direct în Germania, de unde acestea ar putea ajunge și în zonă.

Pe plan intern, la factorul extern se adaugă și presiunea pe preț pusă de reducerea producției de gaze, de cantitățile mici înmagazinate pentru iarnă și de creșterea previzibilă a cererii de gaze naturale pentru centralele de producție energetică care le vor înlocui pe cele din cărbune, potrivit experților consultați de CursDeGuvernare.


Convertite în euro, prețurile de la București sunt comparabile cu cele de la Viena.

Producția internă scade în timp ce cererea crește

„Producția internă de gaze este în cădere liberă și aceasta este una din principalele cauze. De asemeni, lipsa investițiilor în capacități noi (de extracție, n.r.), în principal în Marea Neagră, a dus la creșterea proporției importurilor până la 20% din necesar, iar producătorii interni se aliniază la prețurile acestora”, a explicat Gabriel Purice, președinte-director general al BRM.

În plus, scumpirea certificatelor de emisii de gaze de seră (GES) pe care trebuie să le cumpere producătorii de energie electrică pe bază de cărbune, au ridicat foarte mult costul acesteia, până la un nivel comparabil cu cel al electricității produsă în centralele pe gaze” , ne explică un alt expert apropiat autorităților din domeniu.

(Citiți și: „Guvernul promite compensarea parțială a creșterii facturilor la energie pentru populație. Variantele analizate”)

Astfel că „investițiile în capacitățile pe gaze au devenit mai rentabile, cererea de gaze este de așteptat să crească și piața gazelor nu ratează oportunitatea”, adaugă expertul citat.

Mai devreme sau mai târziu, scumpirile angro se vor reflecta și în facturilor consumatorilor de retail, iar măsurile guvernamentale de protecție a acestora întârzie să fie finalizate.

Guvernul a promis un sistem de compensare a creșterilor de prețuri în funcțșie de venitul mediu, sau de consumul mediu, în afară de protecția pe care ar urma să o ofere o lege a protecției consumatorului vulnerabil a cărei adoptare, în diferite variante, întârzie din 2012.

(Citiți și:””Vara care vrea să schimbe lumea”: au apărut CRONICILE nr. 89. Titlurile și autorii”)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: