„Statul de drept, stabilitatea mediului de afaceri și consultările cu parțile interesate sunt fundamentul pentru construirea unei economii românești dinamice și solide”, a fost mesajul transmis de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Dean Thompson, într-un discurs cu ocazia Zilelor Investitorilor.
Reprezentantul diplomatic american la Bucureşti a atras atenţia guvernului român că „graba politică pe termen scurt nu trebuie să submineze reformele pe termen lung”.
„Un proces decizional economic și fiscal limitat are efect negativ asupra dezvoltării economice pe termen lung și trimite semnale greșite actualilor și potențialilor investitori și parteneri”, crede Dean Thompson.
Diplomatul american a subliniat faptul că „investitorii economici ai zilelor noastre vor să fie acolo unde sunt trataţi corect şi unde există transparenţă”. Şi tocmai din acest motiv, SUA încurajează România „să avanseze spre respectarea constantă a statului de drept și combaterea corupției”.
„Vom continua să sprijinim România în eforturile de a oferi transparență, consultare, predictibilitate și o guvernare stabilă, elementele cheie de care au nevoie pentru a se implica și prospera investitorii străini și români, privați sau de stat”, a mai spus reprezentantul dplomatic al administraţiei americane la Bucureşti.
Succese şi avertimente
Dean Thompson a inventariat o serie de succese din ultimul an: listarea publică a Electrica, listarea Romgaz pe BVB şi listarea de certificate globale de depozit ale Romgaz la Bursa de Valori din Londra, precum şi listarea Nuclearelectrica. În plus a remarcat efectele benefice ale reglementăriio ASF care permite tuturor companiilor cotate la Bursa de Valori Bucureşti să emită certificate globale de depozit (GDR) pe pieţele de capital străine.
„Pe baza influxului de capital privat, guvernanţa corporativă independentă ar trebui să fie STANDARDUL, nu excepţia”, crede diplomatul american.
Acesta a vorbit şi despre progresele în restructurarea companiilor de stat. „Companiile controlate de stat pot funcţiona profitabil, la egalitate cu companiile private, cu condiţia ca managerii să fie bine aleşi, profesionişti şi să li se permită să funcţioneze independent, fără amestecul guvernului sau al politicienilor”, a subliniat Dean Thompson.
La capitolul riscuri, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA a pus accentul pe criza demografică în care se va afla România, o criză care poate fi contracarată cu investiţii în sistemul public de sănătate şi în educaţie.
Investiţiile în infrastructură sunt esenţiale pentru „companiile care hotărăsc să-și stabilească sediul de producție aici să-și poată transporta produsele și să creeze locuri de muncă mai ușor”.
Nu în ultimul rând, diplomatul american a subliniat, din nou, „investiţia în justiţie şi în statul de drept”.
„Nici o altă investiție în afară de educaţie nu are un efect pozitiv mai mare asupra Produsului Intern Brut decât investirea eficientă în programe dedicate justiției. Respectarea contractelor, transparența și oportunitățile egale, acestea sunt fundamentul unui climat investițional și de afaceri eficient”, a spus Dean Thompson.
„Guvernul României trebuie să demonstreze că în viziunea sa, incluziunea socială și economică, ancorată în statul de drept și un proces decizional transparent, este fundamentul consolidării democrației și al asigurării unei creșteri economice durabile”, a conchis reprezentantul diplomatic american.