Dacă vă întrebați cum au reacționat piețele la căderea uluitoare a regimului președintelui Bashar al-Assad în Siria, răspunsul este, cu calm. Prețurile aurului și petrolului au crescut cu aproximativ 0,4%, dar aceasta este o mișcare modestă pentru o desfășurare atât de rapidă a evenimentelor și fără să existe de asemenea asigurări că tensiunile au dispărut.
Incertitudinea politică este, de asemenea, prezentă în Asia, unde acțiunile sud-coreene au scăzut din nou luni după ce președintele Yoon Suk Yeol a supraviețuit unui vot de demitere, doar pentru ca procurorii să-i deschidă un dosar penal pentru încercarea de a instaura legea marțială în țară.
Ministrul Finanțelor din Coreea de Sud a declarat luni de dimineață ca să liniștească piețele că oferă toate lichiditățile care sunt necesare, însă moneda națională, wonul a continuat să se deprecieze către minimul ultimilor doi ani iar capitalizarea bursei pierdea 2% din valoare.
Cerere slabă din partea Chinei
Prețul țițeiului Brent urcase luni dimineață la 71,54 dolari/baril, iar Weat Texas Intermediate se tranzacționa în SUA la 67,63 dolari/baril. Creșterile de preț sunt limitate de pesimismul privind evoluția cererii pe fondul unei economii globale încetinite.
„Căderea regimului Assad în Siria a adăugat o nouă incertitudine politică în Orientul Mijlociu, oferind un anumit sprijin pieței”, a declarat Tomomichi Akuta, analist la Mitsubishi UFJ Research and Consulting, pentru Reuters.
„Însă scăderile de preț efectuate de Arabia Saudită și menținerea deciziei de reducere a producției OPEC+ de săptămâna trecută, subliniază cererea slabă din partea Chinei, indicând o contracție a pieței pe final de an”, a adăugat Akuta.
„Jucătorii din piață estimează că tensiunile nu se vor extinde în afara Siriei, iar riscurile unor perturbări majore în livrările de petrol din regiune rămân scăzute”, a spus Yeap Jun Rong, analist la firma de consultanță IG, pentru Bloomberg.
Nu sunt excluse suprize pentru 2025
Unii analiști avertizează însă că este posibil ca cererea de petrol să fi fost subestimată iar oferta de pe piață, supraestimată, lăsând loc unei surprize neplăcute în 2025.
Săptămâna trecută, Morgan Stanley și-a actualizat în sus estimarea pentru prețul țițeiului în 2025, argumentând că decizia OPEC+ de a amâna momentul încetării reducerii de producție are ca rezultat o supraofertă mai mică decât așteptările, chiar luând în calcul și cererea mai slabă din partea Chinei.
***