25 ianuarie, 2023

Ambasadorii statelor membre la UE testeză la întâlnirea COREPER de miercuri apetitul pentru un nou fond european finanțat cu împrumuturi comune.

Liderii UE au amânat până acum discuția privind noi fonduri comune, argumentând că țările ar trebui să cheltuiască mai întâi miliardele încă disponibile din Mecanismul de recuperare post-COVID.

Dar problema va fi pe agenda următorului summit din 9-10 februarie, unde statele membre vor să pregătească un răspuns la subvențiile industriale anunțate de Statele Unite.


Temerea oficialilor europeni este că multe companii europene vor fi tentate să își transfere investițiile în SUA, acolo unde ar beneficia de subvenții. În aceste condiții, UE pregătește și prelungirea cadrului excepțional privind ajutoarele de stat.

Răspuns UE la subvențiile americane: un nou program de împrumuturi comune

Un proiect al concluziilor pentru summit-ul UE, consultat de Politico, face referire explicită la programul SURE – de împrumut comun – al UE, oferit ca exemplu de urmat pentru constituirea unui Fond suveran, care ar permite țărilor să acceseze ”împrumuturi ieftine” asumate de UE pentru ca statele membre să poată egala subvențiile americane.

Planurile naționale de Redresare și Reziliență sunt finanțate parțial prin împrumuturi comune accesate de UE în numele statelor membre. Componenta de credit a Mecanismului de Redresare și Reziliență nu este accesată integral decât de puține state membre.

Ideea inițială era ca aceste credite neconsumate, inclusiv cele care vor finanța programul RepowerEU și care nu vor fi accesate în totalitate de statele membre, să fie redirijate către Fondul suveran.

Premierul Țărilor de Jos cere reforme, nu credite comune


Premierul olandez Mark Rutte nu susține propunerea Comisiei Europene de a contracta noi credite comune. El spune că liderii statelor membre nu trebuie să aștepte noi ”bani ieftini” de la Bruxelles, ci ar trebui să se concentreze pe reformarea sistemelor lor pentru a le face mai competitive.

Mark Rutte pledează pentru reforme mai profunde, subliniind că unele țări europene cheltuiesc (aluzie la Franța) foarte mulți bani cu sistemele de pensii, în loc să reformeze aceste sisteme și să investească în inovare.

Premierul Țărilor de Jos afirmă că acesta ar trebui să fie cel mai bun mod de a răspunde demersului american de a subvenționa ”economia verde”.

Mark Rutte este adesea privit ca liderul cheie al așa-numitului grup „frugal” de țări europene, format din națiuni conservatoare atunci când se discută chestiuni fiscale.

Grupul, care include și Danemarca și Suedia, a fost reticent și în a crește contribuțiile naționale la bugetul UE – cel puțin până când pandemia a forțat aceste state să ajusteze parțial poziția inflexibilă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: