14 martie, 2023

China acuză SUA, Marea Britanie și Australia că au pornit pe o „cale a erorii și a pericolului” prin lansarea parteneriatului AUKUS privind submarinele cu propulsie nucleară. Potrivit acordului, Australia urmează să achiziționeze trei submarine americane din clasa Virginia, în efortul de a contracara ascensiunea Chinei în Indo-Pacific.

„Cea mai recentă declarație comună din SUA, Marea Britanie și Australia demonstrează că cele trei țări, de dragul propriilor lor interese geopolitice, ignoră complet preocupările comunității internaționale și înaintează tot mai mult pe calea erorii și a pericolului”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin (foto).

Comentariile purtătorului de cuvânt au venit după ce misiunea chineză la ONU a postat pe Twitter o declarație în care acuză cele trei țări că alimentează o cursă a înarmărilor și a calificat înțelegerea ca un „caz de dublu standard”.


Președintele SUA, Joe Biden, a respins acuzația, spunând că submarinele vor fi „alimentate cu energie nucleară, nu cu arme nucleare”.  Liderul de la Casa Albă a mai declarat că se așteaptă să discute curând cu președintele chinez, Xi Jinping, dar a refuzat să ofere detalii, scrie The Guardian.

Relațiile dintre China și SUA sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Diverse canale de comunicare, inclusiv dialoguri militare, au fost întrerupte din august 2022, când Nancy Pelosi, pe atunci președinte al Camerei Reprezentanților SUA, a vizitat Taiwanul, în pofida avertismentelor Chinei.

Statele Unite, Marea Britanie și Australia au anunțat luni mai multe detalii despre planul lor de a crea o nouă flotă de submarine cu propulsie nucleară, care va avea scopul de a contracara influența Chinei în regiunea Indo-Pacific.

Prevederile acordului:

  • În cadrul acordului, marinarii australieni vor fi trimiși la bazele de submarine din SUA și Marea Britanie, începând din acest an, pentru a învăța cum să opereze submarinele cu propulsie nucleară pe care le vor primi în anii următori.
  • Acordul mai prevede că, din 2027, SUA și Marea Britanie vor avea un număr mic de submarine nucleare la Perth, în vestul Australiei.
  • La începutul anilor 2030, Canberra va cumpăra trei submarine americane din clasa Virginia – cu opțiuni de achiziționare a încă două. Este o achiziție importantă, care va aduce Australiei o îmbunătățire majoră a capacităților sale militare.

Acordul AUKUS, anunțat luni în timpul unei întâlniri la San Diego a liderilor SUA, Marea Britanie și Australia stabilește achiziționarea de către Canberra a unor submarine cu propulsie nucleară, în efortul de a contracara ascensiunea Chinei în Indo-Pacific.

Joe Biden a promis că va răspunde militar în care China invadează Taiwanul și a explicat că Australia ar fi prima dintre aliați care va simți impactul unui conflict în Indo-Pacific. Anthony Albanese, prim-ministrul Australiei, a declarat că acordul AUKUS, despre care se estimează că va costa între 268 de miliarde de dolari și 368 de miliarde de dolari, este „cea mai mare investiție unică în capacitatea de apărare a Australiei din toată istoria sa”.

Analiştii citaţi în presa de stat chineză califică afacerea drept o „greşeală costisitoare”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: