1 martie, 2022

Turbulențele de pe piețele globale de materii prime s-au accentuat la începutul acestei săptămâni, finanțarea pentru exporturile ruse fiind întreruptă, iar vânzările de grâu de la Marea Neagră fiind înghețate, transmite Bloomberg.

Sancțiunile dure impuse de SUA și Europa amenință decuplarea aproape totală a Rusiei de la sistemul financiar global, iar acest lucru a început să se resimtă asupra livrărilor de mărfuri de la paladiu la grâu.

Costul transportului materiilor prime ruse a explodat. Bursele de la Londra la Hong Kong sunt pe minus, pe măsură ce investitorii internaționali abandonează activele legate de mărfurile ruse. Probleme s-au înregistrat și la exporturile de gaze naturale lichefiate.


Investitorii sunt cu ochii pe comerțul de la Marea Neagră, care include milioane de barili de petrol pe zi și aproximativ un sfert din exporturile mondiale de cereale.

Piețe de mărfuri unde Rusia joacă un rol important riscă să se blocheze

Chiar înainte de eliminarea unor bănci rusești din sistemul SWIFT — folosit pentru tranzacții în valoare de trilioane de dolari în întreaga lume — un număr de creditori au oprit finanțarea tranzacționării cu mărfuri din Rusia.

Societe Generale și credit Suisse au încetat să ofere finanțare comercială pentru achiziționarea de materii prime din Rusia, potrivit unor surse Bloomberg. Giganții bancari olandezi ING și Rabobank limitează creditarea la tranzacții care implică circulația mărfurilor din Rusia și Ucraina, iar băncile chineze se retrag, de asemenea.

Prin urmare, chiar și fără sancțiuni, multe dintre piețele de mărfuri în care exporturile rusești joacă un rol semnificativ riscă să se blocheze. Pe măsură ce războiul se intensifică – mai multe nave fiind bombardate săptămâna trecută – riscul de tulburări logistice crește și el. Asigurătorii fie refuză să ofere acoperire pentru navele care navighează în Marea Neagră, fie cer prime uriașe pentru a face acest lucru.

Occidentul ar putea opri nu doar robinetul financiar, ci și exporturile efective de materii prime


Încărcarea cerealelor în Ucraina a fost oprită după închiderea porturilor. Peste 20 de nave care așteptau să fie încărcate au fost blocate în porturi. Principalul importator de grâu, Egipt, a fost forțat să renunțe din nou la eforturile de a cumpăra cerealele de care are nevoie, subliniind amenințarea pe care războiul Rusia-Ucraina o reprezintă pentru nevoile alimentare ale lumii.

Contractele futures de referință pe grâu au crescut luni cu 8,6% în Chicago, cel mai mare câștig pe o singură zi din ultimii 11 ani și cu 8,9% la Paris. Porumbul a urcat cu 5,3%, iar soia cu 3,3%.

„Piețele de mărfuri trebuie să ia în considerare nu numai aceste dificultăți de a plăti exporturile Rusiei, ci, având în vedere puținele sancțiuni rămase de aplicat, riscul ca mărfurile ruse să devină ținta directă a unor restricții impuse de Occident”, au declarat mai mulți analiști Goldman Sachs, într-o notă transmisă investitorilor.

Cele mai afectate piețe de materii prime

Dincolo de gaze naturale și cereale, Rusia exportă și alte materii prime importante pentru Occident.

Rusia și Ucraina sunt cei mai mari producători mondiale de metale precum nichel, cupru și fier. De asemenea, dețin cote importante de piață la producția de neon, paladiu și platină.

Evenimentele ultimelor săptămâni s-au tradus prin creșteri semnificative ale prețurilor acestor materii prime. Paladiul se tranzacționează la ora actuală la aproape 2.700 de dolari uncia, în creștere cu 80% față de sfârșitul anului. Paladiul este folosit în multe procese de fabricație, de la sistemele de evacuare auto, la telefoane mobile și plombe dentare. Prețurile nichelului și cuprului au crescut și ele.

Dependențele strategice, inclusiv în materie de semiconductori

Industriile aerospațiale din SUA, Europa și Marea Britanie depind, de asemenea, de aprovizionarea cu titan din Rusia. Boeing și Airbus au abordat deja furnizori alternativi. Cu toate acestea, cota de piață și baza de produse a principalului furnizor rus VSMPO-AVISMA fac imposibilă diversificarea completă, unii dintre producătorii aerospațiali având semnate contracte de furnizare pe termen lung până în 2028.

Lipsa de microcipuri a fost o problemă majoră pe tot parcursul anului 2021. Unii analiști au prezis că această problemă se va atenua în 2022, dar evoluțiile recente ar putea diminua un astfel de optimism.

Ca parte a sancțiunilor împotriva Rusiei, SUA a amenințat că va întrerupe furnizarea de microcipuri – o amenințare dificil de implementat având în vedere că Rusia și Ucraina sunt exportatori-cheie de neon, paladiu și platină, toate acestea fiind esențiale pentru producția de microcipuri.

Aproximativ 90% din neonul care este folosit în procesul de fabricație al semiconductorilor provine din Rusia, iar 60% din acesta este procesat de o companie din Odesa. Sursele alternative vor necesita investiții pe termen lung înainte de a putea alimenta piața globală.

Producătorii de cipuri dețin în prezent stocuri pentru două-patru săptămâni, dar orice întrerupere prelungită a aprovizionării cauzată de acțiunile militare din Ucraina va afecta grav producția de semiconductori și produse dependente de acestea, inclusiv mașini.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: