7 noiembrie, 2019

Președintele AEP, Constantin Mitulețu Buică

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a comandat pentru votul prin corespondenţă la cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din noiembrie mai puţine buletine de vot decât numărul celor care s-au înregistrat pentru a vota în acest mod, anunță News.ro.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri cu privire la materialele electorale comandate de AEP pentru alegerile prezidenţiale, instituţia a comandat 71.834 de bucăţi ”BULETINE DE VOT TIP 3 CORESPONDENŢĂ – (TUR I + TUR II)”.

Aceasta în condiţiile în care tot AEP anunţa în luna septembrie că 41.003 români s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, pentru a vota prin corespondenţă. Acelaşi număr de alegători se regăseşte şi pe site-ul instituţiei, în secţiunea referitoare la votul în străinătate.


În acest condiţii, numărul necesar de buletine pentru votul din străinătate la cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale este 82.006, deci cu peste 10.000 mai mare decât cel comandat de AEP.

Până la ora transmiterii ştirii, anunță News.ro, AEP nu a răspuns solicitării de a face precizări pe această temă.

În ceea ce priveşte exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă, documentele necesare acestuia au fost expediate prin intermediul Poştei Române până la 17 octombrie 2019, alegătorii trebuind să expedieze plicul cu votul exprimat astfel încât acesta să ajungă la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară sau din afara ţării, în funcţie de opţiune, până cel mai târziu joi, 7 noiembrie 2019.

În situaţia în care, din diverse motive, plicul nu ajunge la timp pentru a fi validat, alegătorul va fi notificat să se îndrepte spre cea mai apropiată secţie de votare.


În plus, potrivit HotNews, AEP a certificat spre neschimbare aplicația folosită pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile prezidențiale deși fusese notificată de către STS de existența unui viciu. Potrivit surselor HotNews, este vorba de o eroare „minimă” care putea duce la adunarea de două ori a unor votanți din străinătate.

STS a semnalat informal existența acestei erori în 24 octombrie după care a revenit cu întrebări oficiale, potrivit surselor citate. AEP a trimis răspunsurile pe 1 noiembrie, între orele 12,00 și 13,00, chiar înainte să anunțe certificarea aplicației, astfel încât nu a existat timpul fizic pentru remediere.

Eroarea a fost între timp corectată, au precizat sursele citate, rămânând însă discuția unei „recertificări” a aplicației.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: