România figurează pe ultimul loc în clasamentul ratelor de absorbție ale fondurilor alocate și plătite de Comisia Europeană, cu 20,7%, potrivit datelor oficiale puse la dispoziția cursdeguvernare.ro de Alexandra Tămășan, consultant pe fonduri europene pentru Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), organizația germană pentru cooperare internațională.
Cele mai înalte rate de absorbție au fost contabilizate pentru Lituania (60,5%), Portugalia (58,4%) și Irlanda (55,60%). Țara noastră a fost devansată de Bulgaria (28,5%) și Italia (28%), ceea ce arată că gradul redus de absorbție ține de o combinație între nivelul de dezvoltare redus și caracteristicile socio-culturale.
Vezi graficul:
Cu toate acestea, în cifre absolute, care ne dau mai bine măsura gradului în care România reprezintă o ”povară” pentru contribuabilii din țările mai dezvoltate, ne situăm aproape de media țărilor asistate prin programe europene prin fondurile de coeziune, între Franța și Grecia ( vezi graficul 2). Explicația constă în dimensiunea relativ mare ca teritoriu ( comparabil cu al Marii Britanii) și al populației (jumătate din cea a Poloniei sau Spaniei).
Vezi graficul:
Din datele prezentate, se poate observa că Polonia a fost, de departe, cea mai mare beneficiară a integrării în UE, prin prisma faptului că a beneficiat de mai mulți bani decât Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria la un loc. Cu aproape 70 miliarde euro destinați apropierii de Occident ca nivel dezvoltare, ea a depășit chiar state mari, precum Italia și Spania, luate împreună.
Prezentăm aceste date fără prea multe comentarii pentru a ne putea forma imaginea corect calibrată în prvința poziției pe care o ocupă România în cadrul bugetului Uniunii Europene. Datele sunt valabile pentru luna noiembrie 2012 și au determinat într-o măsură semnificativă alocările negociate pentru perioada 2014 – 2020.
2 răspunsuri
Domnilor guvernanti si politicieni sper sa dati socoteala candva pentru incompetenta voastra in absortia fondurilor europene. Noi stim ca aceasta situatie sa datoreaza lipsei dv. de scrupule, preocuparilor de a oferi proiecte din care sa va trageti parti cat mai mari in pusculita voastra, preocupari pe care UE nu le poate accepta. De aici respingerea acestor proiecte. Interesele voastre le puneti deasupra celor ale tarii, altfel de ce nu luati masuri dure pentru ca proiectele depuse sa respecte criteriile impuse de UE?!
Citind cifrele , nu se mai prezinta nimeni pe ecrane cu discursuri sforaitoare privind implicarea lor personala in bunastarea natiunii ? 🙂
Tacerea e de mormint cind datele oficiale infirma sloganurile si demagogia . Tipic de tara bananiera .