19 februarie, 2014

Creșterea salariului minim din SUA, de la 7,25 de dolari pe oră, la 10,10 dolari pe oră, ar putea duce la dispariția a 500.000 de locuri de muncă, în anul 2016, potrivit unui raport al Biroului pentru buget (CBO), structură independentă subordonată Congresului.

Propunerea președintelui Barack Obama, mai spune raportul, va crește veniturile a circa 16,5 milioane de lucrători și va duce la ieșirea din starea de sărăcie a aproximativ 1 milion de persoane.

Experții în economie de la Casa Albă resping însă concluziile raportului CBO privind dispariția unor joburi, invocând o serie de alte analize, realizate de nume cunoscute din domeniu, care susțin că efectele creșterii salariului minim asupra ocupării vor fi minime sau inexistente.


Într-un scenariu alternativ al CBO, majorarea salariului minim la 9 dolari pe oră, până la jumătatea anului 2016, fără indexarea ulterioară cu inflaţia, ar avea un impact general neutru asupra angajărilor, mai precizează raportul, citat de The Hill.

Raportul a fost contestat nu doar de Casa Albă, ci și de diferite asociații. Grupul liberal ”Americans United for Change” a lansat pe YouTube un clip în care președintele Richard Trumka spune că de fiecare dată când s-a pus problema creșterii salariului minim, indeologii conservatori s-au opus invocând pierderea joburilor. ”Haideți să creștem acest salariul și o să demonstrăm că CBO s-a înșelat din nou”.

Printre susținătorii măsurii propuse de președintele SUA se numără și șapte laureați Nobel pentru economie – Kenneth Arrow, Peter Diamond, Eric Maskin, Thomas Schelling, Robert Solow, Michael Spence și Joseph Stiglitz, care au semnat alături de alți 70 de economiști o scrisoare publică în care afirmă că majorarea la 10,10 dolari pe oră a salariului minim nu va duce la scăderea ocupării.

Dezbaterea referitoare la creșterea salariului minim pe economie este o chestiune mai degrabă politică, decât una economică, spune Bloomberg.


Cu atât mai mult cu cât, explică Bloomberg, tot mai multe state adoptă propriul lor nivel minim de salarizare, care se situează peste plafonul federal – 21 de state au salarii minime mai mari decât minimul național. Alte 13 state aprobaseră majorarea lui, începând de la 1 ianuarie 2014.

Statele Unite înregistrează un şomaj de 6,7% (decembrie 2013), cu peste 10,3 milioane de şomeri. În pofida revenirii economice, şomajul din SUA a înregistrat diminuări modeste în ultimii ani.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: