3 octombrie, 2012

Sute de defecte au fost găsite la centralele nucleare din Europa, şi în special în Franţa, potrivit unui raport al testului de stres al UE, care a ajuns în presa germană şi cea franceză, relatează EUObserver.

Testele de stres urma să releve dacă vreuna din cele 143 de centrale nucleare autorizate ar rezista în faţa unor evenimente extreme, cum ar fi cutremurele sau atacurile teroriste. Testele au fost iniţiate după accidentul nuclear din Japonia, de la Fukushima produs în urmă cu 18 luni.

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, va prezenta un raport final şi recomandările sale la summitul UE din 18-19 octombrie. “Am reanalizat toate centralele nucleare europene, în lumina evenimentului tragic de la Fukushima”, a spus purtătorul de cuvânt al comisarului pentru energie, Marlene Holzner.


Grupul European pentru Siguranţă Nucleară, format din oficiali ai autorităţilor naţionale în domeniu, din cele 27 de state membre UE, a anunţat, luni, că urmează să fie informat despre conţinutul acestui raport.

Documentul nu recomandă închiderea vreunei centrale nucleare din UE, potrivit sursei citate, dar notează faptul că aducerea lor la standardele internaţionale ar costa în jur de 25 de miliarde de euro.

Un număr de 19 reactoare nucleare franceze nu aveau instrumente de măsurare seismice, scrie şi Le Figaro. Ziarul notează că echipamentele de salvare şi recuperare, în caz de dezastru, nu sunt protejate adecvat, spre deosebire de cele din Germania, Marea Britanie sau Suedia.

Primele teste au fost realizate de autorităţile naţionale, apoi experţi în siguranţă nucleară din ţările UE şi de la Comisia Europeană au analizat concluziile lor şi au făcut verificări la faţa locului.


Autorităţile belgiene au decis să închidă două dintre cele şapte reactoare, în august, după ce au descoperit mii de defecţiuni. Descoperirea acelor fisuri a venit la două luni după ce şi-au trimis rezultatele testelor de stres către CE, în aprilie.

“Rezultatele testelor de stres sunt perfect valide. În orice caz, acestea au avut un alt scop”, a anunţat autoritatea de reglementare belgiană, la vremea respectivă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: